onsdag 18 mars 2009

Endast kvinnan avgör skäl till abort

Att göra en abort på grund av fostrets kön upprör känslorna. Att kvinnan i det nu aktuella fallet hade många döttrar ger en viss förståelse, men det känns inte bra ändå.

Jag tror få kvinnor ser en abort som någon lätt lösning. Någon begränsning i kvinnans rätt till val ser jag ingen anledning till.

Frågan om kvinnans rätt att veta fostrets kön blir då knepigare. Lika väl som jag väntar till julafton att öppna julklappar så kan jag invänta fostrets kön till vecka 30. Jag gissar att man inte heller kan få se ultraljudsbilden ifall den kan avslöja något - vilket är mycket mer avsaknat för egen del.

Men det känns så fel med begränsningar. Jag är rädd att man måste acceptera att vissa kvinnor får göra aborter även om de är omotiverade i mina ögon. Enstaka extremfall kan inte sätta ribban, men ett par fall till och jag omvärderar mig.

Det känns ändå inte bra, men så är det med mycket här i livet.

Socialstyrelse ska utreda könsbestämningsfrågan. De lär lägga ner mer tid än det här blogginlägget på det. Så man bör invänta det.

Hur tänker ni i frågan?

2 kommentarer:

Josefin Silverfur sa...

Självklart känns det inte bra, jag hade varit förvånad om det gjort det.

Jag håller mig till Sahlins linje så här långt. Vi ska inte inskränka aborträtten. Det är självklart tragiskt att det finns människor som väljer barn efter kön, men nej, det är inte ett skäl att inskränka aborträtten på något sätt.

Maria Bergström sa...

Jag håller med Josefin. Jag anser att även "omoraliska", men lagliga aborter måste kvinnan själv få bestämma om.