onsdag 18 mars 2009

The Rubber Room

Jag följer via podradio ett fantastiskt radioprogram kallat ”This American Life” producerat av Chicago Public Radio. De entimmeslånga avsnitten om allt möjligt och omöjligt i den mänskliga tillvaron är rent av beroendeframkallande. De sänds en gång i veckan och jag kan inte nog rekommendera serien. Idag lyssnade jag på ett avsnitt om ”The Rubber Room”. Vet du inte vad det är? Det visste inte jag heller och nu när jag vet måste jag dela med mig.

New York City har ca 80 0000 anställda lärare. Mellan 600 och 900 av dem tillbringar sina arbetsdagar i något som kallas ”The Rubber Room”, ett slags fängelse eller skamvrå för lärare som misskött sig. Brotten kan t.ex. bestå i att man i en konversation med en annan vuxen sagt ”fuck” så att barn kunnat höra det förbjudna ordet. För detta tas man ur sin ordinarie tjänst och placeras istället med andra syndare i väntan på besked om man får återgå till arbetet eller får sparken. Med normala arbetstider och med bibehållen lön sitter de sedan där hopfösta i stora kontorslokaler utan att göra något alls, i månader och år! Vissa lärare har gått dit varje arbetsdag de senaste 8-10 åren. Låter det för absurt för att vara sant? I väntan på den dokumentärfilm som är på gång kan du se en trailer och läsa mer på http://www.rubberroommovie.com/, men lyssna framför allt på radioinslaget (det kan du enkelt göra via datorn genom att klicka här). Om du tar dig förbi mittinslaget som handlar om konspiratorisk samhällsplanering kan du i slutet av programmet dessutom få höra om Clintonregeringens ”Chimp act” om statliga äldreboenden för pensionerade försöksschimpanser. Sollentuna känns plötsligt så litet och enkelt. Jag längtar redan till nästa avsnitt.

2 kommentarer:

Kjell Ericson sa...

Fascinerande system. Nedbrytande av individerna.

Storleken verkar enorm, men liknande behandling finns i Sverige. Ska man tro Aftonbladet så vimlar det av generaldirektörer utan egentligt arbete.

Lars Danielsson är annat exempel på kompetens som inte tagit tillvara under en lång period.

Förutom att de i vissa fall bryter ned individen så är det dessutom slöseri med mina skattepengar.

Maria Bergström sa...

Nej, det verkar inte klokt att sätta arbetsföra människor i karantän. Inget bra exempel för utförsäkrade sjuka personer, som har någon form av arbetsförmåga men svårt att få jobb. Och som får klara sig utan den lön som de karantänförpassade ändock uppbär. Absurt.