lördag 30 maj 2009

Danmark -en del av Europa

För en vecka sedan var jag och familjen på semester i Danmark. Danskarna går till valurnorna samma dag som vi, den 7 juni. Köpenhamn står som värd för stundande klimatkonferens och möjligheten att belysa europafrågorna kunde knappast vara bättre. Här hemma i Sverige talas det mycket om ”det glömda valet”, men efter att ha kunnat jämföra med vårt grannland tycker jag vi borde sträcka på oss och vara stolta över vilket genomslag det stundande valet till europaparlamentet ändå fått hos oss.

De danska morgon- och kvällstidningarna berörde knappt valet alls. Andra synliga tecken som affischer och annonser var det ännu sämre med. Jag erkänner att vi inte följde TV-sändningarna speciellt noga, men TV-tablåerna visade i alla fall inga tecken på att debattprogram eller liknande bevakade valet. När vi lämnat ett Sverige som fullkomligt översvämmas av information om EU och vad partier och kandidater vill fick vi i Danmark verkligen leta innan vi hittade något.

Vad skrev då de tidningar som ändå lät valet få några rader? Tre frågor togs upp:

* Jordbruksstödet
* Flytten mellan Bryssel och Strasbourg
* Turkiets medlemskap

I övrigt inte ett ljud. Ändå finns det en god chans att en del danskar masar sig iväg till vallokalerna den 7:e, men det är nog inte för att valet till europaparlamentet lockar. Den ”folkeafsteming” om tronföljden som genomförs samtidigt annonserade statsministeriet mycket flitigt om. Det ska bli väldigt spännande att se om Danmark äntligen får en könsneutral tronföljd, men ännu mer spänd är jag på att se hur valdeltagandet skiljer sig åt runt om i EU. Jag tror inte moder Svea behöver inleda sin tid som ordförandeland med blossande kinder i skam över lågt valdeltagande. Inte har vi heller tagit till folkomröstningsmoroten för att locka väljarna. Det tycker jag vi ska vara stolta över!

Inga kommentarer: