fredag 15 maj 2009

Marit på tavlor / Miljöloggbok för alla

Börjat sätta upp FP-affischen som skall locka folk att träffa Marit i Sollentuna Bibliotek den 19. Avverkat mitt närrevir idag. Började med med anslagstavlan vid KOM-varuhuset i Rotsunda och kommunens anslagstavla vid Rotsunda Torg.

Stämdes till vemod på västra sidan av Rotebro station. Där fanns länge en av kommunens anslagstavlor. Den togs bort när Rotebro Centrum gavs sin nuvarande tilltalande utformning och har aldrig ersatts trots att jag påpekat förlusten åtskilliga gånger.

Fortsatte med anslagstavlan vid Vivo-butiken och kommunens anslagstavla på Allévägen. Mitt vemod ökade. KOM- och Vivo-tavlorna är rimligt välskötta, de tre kommunala tavlorna visar däremot vad tygellös anarki leder till. Både kommersiella och ideella anslag sätts över gamla anslag även sådana som ännu gäller.

Det fanns dock ett härligt ljusknippe i den mörka bedrövelsen: bibliotekets affisch om Marit fanns på alla fem tavlorna! Jag lyckades dessutom få plats åt vår affisch i full storlek på alla tavlorna utom en där jag fick nöja med med det lilla formatet.

Kommunen behöver fler och större anslagstavlor. Medborgarna behöver dessutom engageras för att få dem skötta. Det finns företag som ger sina anställda en motionsloggbok. De som börjat föra en sådan logg har lättare att komma ihåg sin motion. Varför inte låta kommunen dela ut en miljöloggbok som stimulerar invånarna att själva göra förbättringar?

Var och en som betraktar en anslagstavla kan lätt riva ned inaktuella affischer. Var och en som ser en glasflaska kan tänka på att det finns människor som frestas att krossa den - och förekomma dem genom att lägga den i en papperskorg. En miljöloggbok gör det möjligt att stimulera fler att göra det självklara.

1 kommentar:

Josefin Silverfur sa...

Jag var ute på min andra affischeringsrunda ikväll och efter att ha lästa inlägget passade jag på att plocka bort en hel del inaktuella affischer. Det hade jag iofs ändå tänkt göra i samband med att jag plockar ner våra Marit-affischer efter mötet, för jag tycker det hör till att plocka ner det man satt upp, men varöfr inte redan nu?. Tyvärr noterade jag att flera av de affischer jag satt upp tidigare i veckan redan var borta. En inaktuell konstutställning får tydligen gärna sitta kvar i oändlighet, men affischer med politiskt budskap sticker tydligen i ögonen för inte bara vi hade drabbats, även andra affischer med politisk framtoning var spårlöst borta. Bibliotekets Maritaffischer satt dock kvar och jag drar slutsatsen att man nog faktiskt ska tona ner den politiska framtoningen om man vill att anslaget ska få vara orört.

För övrigt slogs jag av att Marit syns väl på långt håll, men att våra affischer är på tok för otydliga vad gäller tid och plats. Man måste komma riktigt nära för att se att det inte är en ren "Rösta på Marit"-affisch och det är inte bra.

Nu affischera lite på elektroniska anslagstavlor innan jag kryper till kojs!