onsdag 7 oktober 2009

Dubier om dubbar


Det ska bli förbjudet att använda dubbdäck på Söder i Stockholm. Först ut blir Hornsgatan som har stora problem med för höga partikelhalter. Dubbarna sliter loss partiklar från vägbeläggningen och dessa ställer till problem i våra kroppar när vi andas in dem. Att förbjuda dubbdäck lokalt är dock, för att skräda orden, en mindre bra idé. Det är helt enkelt på tok för dyrt och svårt att kontrollera. Att införa förbud utan att ha planer för hur efterlevnaden ska kontrolleras är som att uppmana till demoralisering.

Vi har för höga partikelhalter på vissa ställen i Sollentuna. Det är trafiken på E4an som alstrar merparten av dessa små små cancerogena pyttepartiklar. Är lösningen att lokalt förbjuda dubbdäck på en sträcka av en av Sveriges mest trafikerade vägar? Kanske en partikelskatt som via tullstationer tas ut av alla dubbade bilar som passerar kommunen just på motorvägen? Nej, om forskning visar att dubbar dödar fler än de räddar är det kanske dags att börja fundera kring ett generellt dubbförbud, sådant går nämligen att kontrollera, och eventuellt undanta vissa platser i landet där vi kan visa att dubbar räddar fler liv än de tar. Forskning på andra vägbeläggningar vore inte heller dumt. Nya typer av asfaltbeläggningar dyker visserligen upp på marknaden ibland, men om man jämför de senaste decenniernas utveckling på vägbeläggningssidan med den inom t.ex. nanotekniken kan man undra varför ingen tänker utanför lådan och funderar ut något mindre farligt, mer bullerdämpande och kanske också billigare material att ha på vägarna.

Jag tar Sollentunas partikelproblem på allvar, men lösningen kommer aldrig att vara ett lokalt dubbförbud.

Vill du läsa mer om partiklarna i Sollentuna? Varje år presenteras miljöläget i Sollentuna i form av en mycket läsvärd miljöredovisning. Den senaste hittar du här och tidigare års finns här!

1 kommentar:

Kjell Ericson sa...

Medhåller.

Själv kör jag dubbfritt - men jag tror inte jag ska åka runt på Hornsgatan bara för den skull :-)