lördag 10 oktober 2009

Granskad eller granskande journalistik?

Jag hoppas ni redan hört om den senaste riksdagsmotionen från de två moderata riksdagsledamöterna Jan R Andersson och Peder Wachtmeister (Foto: Ulrika Vendelbo). Den om att SVT:s nyhetsprogram ska granskas eftersom SVT:s nyheter präglas av en vänstervriden syn. Ni kan läsa om den i SvD, eller läsa den i sin helhet här.

Jan Axelsson, programdirektör för nyheterna på SVT, tror inte att åsikten delas av den moderata riksdagsgruppen i övrigt. Det tror verkligen inte jag heller, men ändå känns tongångarna kring granskande journalistik lite bekanta. För hur var det han sa vårt moderata kommunalråd Rosdahl? ”Vi är självklart jätterädda om vårt varumärke och vill inte ha en betald person som snackar skit om oss.”

Nåja, det är ju i alla fall trevligt att läsa att herrarna Andersson och Wachtmeister tycker att SVT ska fortsätta göra politiska reportage, debattprogram och andra nyhetsrapporteringar med politiska inslag. Det är också trevligt att Andersson faktiskt börjat betala sin TV-licens, för det är ju trots allt den som finansierar de nyheter han retar sig på.

3 kommentarer:

Bosse Wanngård sa...

Makten och härligheten,
Det är värt att uppmärksamma att makthavare också centralt gärna vill vara med och styra hur pass fria orden egentligen bör vara. En aning historielöst. En aning obehagligt.

Sollentunavarianten visar att demokratisk valda politiker inte bara pratar utan också agerar. Bakom beslutet att kräva stopp för granskande journalistik stod även folkpartiet, kristdemokraterna och centern. Socialdemokraterna och sollentunapartiet var inte särskilt upprörda. Vänsterpartiet och miljöpartiet protesterade.

Den som vill värna det fria ordet i Sollentuna bör alltså titta noga på vilken valsedel man stoppar ner i kommun-kuvert om ett år.

Josefin Silverfur sa...

Nu när jag granskat den här kommentaren från Bosse känner jag att den är ganska vänstervriden och borde plockas bort. ;-)

Alla vi som då inte protesterade högljutt förtjänar faktiskt Bosses känga. Det finns saker man inte förhandlar om, det fria ordet är definitivt en av dessa.

Lennart Nilsson sa...

Bravo Josefin!