onsdag 28 oktober 2009

Tappat förtroende?

Hur mycket kan man skilja på sina åsikter som tjänsteman och som privat och ändå vara trovärdig? Frågan är superaktuell med anledning av det uttalande som en rektor på Sundsgymnasiet i Vellinge har gjort där han raljerar över nya myndighetsuppgifter som är relaterade till bla olika psykiatriska diagnoser eller inlärningssvårigheter, som han uppfattar som påhittade.(Källor SvD, Sydsvenskan)

”Ibland blir det någon mix av statlig, regional och självutnämnd myndighet. Exempel på det senare är föreningar och råd som bildas kring alla, efter 80-talet uppfunna, handikapp som allergier, Asberger, Damp, ADHD, anorexi, dyslexi, dyskalkyli, oral galvanism, anal magnetism ... endast fantasin sätter gränser.”

En rektor som uttalar sig på detta sätt om funktionshinder och inlärningssvårigheter måste rimligen ha förlorat sitt förtroende som skolledare. Idag beräknar man att det är ca 6-8 procent av alla barn som har inlärningssvårigheter, vilket är ca 110 000 barn i grund- och gymnasieskolan som behöver särskilt stöd. Stödet till barnen behöver stärkas och utvecklas, inte raljeras över av en skolledare. Så osmakligt!

10 kommentarer:

Anders Pemer, Organiserade Aspergare sa...

Kan bara hålla med dig!

http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/28/gravt-oinsatt-rektor-trampar-rejalt-i-klaveret

Anders Pemer, OA sa...

Kanske snyggare om jag får adressen som länk...

Anonym sa...

Dessutom undrar man vad är för rektor som skriver så slarvigt. Han kan inte stava till Asperger...

Anna-Lena Johansson sa...

Det verkar synnerligen obegåvat att uttala sig på det viset. Han måste ha som avsikt att provocera för att uppnå vad? undrar jag.

Anonym sa...

Åkesson är gammal revyskådespelare och en som skriver mycket roliga kåserier. Måste man läsa hans senaste epos som Fan läser bibeln?
En struntsak - jämför med ICA-Stigs förlöjligande av en förståndshandikappad. Nå, får han foten i Vellinge så gör det inte honom något, tro mig.

En som varit med förr.

Anna M sa...

Vellinge? Är det inte de som gång på gång skickar barn till särskolan trots att barnens senare visat inte ha begåvningshandikapp?

Maria Sitell Kjelsson sa...

Ja, det är fullständigt obegripligt.

Faidros sa...

Anna M: Just precis. Det är just den kommunen.

Jonas sa...

Ja, det är den kommunen...

Jag sitter i kommunfullmäktige för fp (det är 14 av de 49 som inte är moderater).

Även om kommunledningen nu åberopar yttrandefriheten, och säger att det inte påverkar verksamheten på kommunens skolor, så är det svårt att tänka sig att det inte påverkar.

Här är ett exempel:

http://filmtvmusikautografer.blogg.se/2009/october/jag-blir-inte-forvanad.html

Framtiden får utvisa om det finns fler exempel på att ruttna privata idéer fått genomslag.

Carina Knorpp sa...

Det är osmakligt och intelligensbefriat. Det är väldigt viktigt hur man utrycker sig. Diagnoser är egentligen bara intressanta som beskrivningar av individer om de 1) är hyfsat korrekta 2) om de hjälper omgivningen att förstå och ta hänsyn till de svårigheter som personen har. I skolans värld önskar man att kunskapen om de flesta av de disagnoser som räknas upp (ja sin anala magnetism får Åkesson hantera bäst han vill) vore jämnare spridda mellan skolor, skolledningar och lärare. Om vi på allvar vill ha en utbildning som är anpassad efter individen så kan det vara en hjälp om man förstår hur annorlunda men ändå lika vissa fungerar.
Man får ju medge att det inte hade gett samma sura smak i munnen om det inte varit just en skolledare som skrivit det.