söndag 22 november 2009

Barnen som stör föräldraledigheten?

I januari ändras reglerna så att syskon till barn vars föräldrar är föräldralediga får vara 15 timmar/vecka i förskolan. Alternativt får de vara i förskolan 25 timmar/vecka men vara hemma på skollov (jul-, påsk-, höst-, sommarlov, etc).

Många föräldrar ser detta som en katastrof. Antingen för det äldre barnet som får vara hemma eller för föräldern som inte får ihop sitt schema. Att det är ett i-landsproblem inser nog alla.

En viss fascination infinner sig ändå över hur inlåsta vi svenskar är. Om nu så många föräldrar fasar över att barnen inte har någon att leka med på dagarna, tänk om de kunde hitta en gemensam träffyta? Då skulle barnen vips få någon att leka med.

Jag har förståelse för "problem" eftersom jag haft och har dom tidvis själv. Så jag kritiserar ingen.

Men något är fel när vi inte vet hur vi ska kunna umgås med våra barn.
Och något är fel när vi inte vet hur vi ska kunna umgås med varandra.

3 kommentarer:

Maria Bergström sa...

Jag håller helt med. Tycker att 15 timmar i veckan är bra. Viktigt att syskonen också får vara med i skötseln av den lilla bebisen. Barn behöver också lära sig leka själva.

Anna-Lena Johansson sa...

Problemet är inte barn i svensktalande familjer, däremot de barn som lever i familjer som inte har svenska som modersmål. De barnen riskerar att tappa en stor del av den svenska de har hunnit lära sig på dagis och riskerar att bli isolerade hemma med mamma och ett syskon. Jag värnar speciellt om dessa barn som säkert hinner vara med och sköta bebisen också.

Carina Knorpp sa...

Visst, vi måste försöka vara kreativa och hitta både arenor där barn med föräldrar från olika grupper kan träffa varandra men vi måste också värna om de som faktiskt behöver förskolan för språkutvecklingen eller av andra orsaker. Jag hoppas att man kan hitta ett enkelt men rättssäkert sätt att behovspröva den här rätten. Men att man självklart kommer ihåg att det är ett erbjudande, vi har ju inte förskoletvång.