fredag 6 november 2009

Ett Sollentunaföretag försvinner

En epok går i graven den 27 februari 2010 när Edsbacka krog stänger för gott efter 27 år i Sollentuna. Krogen har betydligt längre historia än så, men Christer Lingströms mästerverk, Sveriges första restaurang att få två stjärnor i Guide Michelin, kommer inte längre att utmana smaklökarna hos dem som har råd att lägga en liten förmögenhet på en måltid.

”Vi vill avsluta med flaggan i topp. Den rådande konjunkturen gör att vi inte ser någon långsiktighet i det vi gör. På lång sikt bedömer vi att det inte finns utrymme för den här typen av finkrog", säger krögare Christer Lingström.

Det är tråkigt för Sollentuna eftersom Edsbacka krog placerat oss på kartan och tråkigt för det tjugotal anställda som drabbas av nedläggningen. Vad som slår mig när jag läser artiklarna i DN, SvD och DI är dock att vi kommer att få se mycket mer av det här framöver. Det handlar nämligen om mer än en konjunkturnedgång och Christer säger till DI ”Vi är inte hungriga längre, vi har inget kvar att bevisa” och tillägger ”Jag var en gammal gubbe mot slutet”. Nu är Christer faktiskt inte mer än 52, men han är inte ensam, det finns många gubbar där ute. Många 40-talister som med framgång drivit små och medelstora företag som nu skulle vara i behov av ett generationsbyte. Det sägs att en tredjedel av Sveriges företagare är 40-talister som inom den närmaste 10-årsperioden vill gå i pension. Det i kombination med att var tredje ägarförändring misslyckas gör att vi framöver måste räkna med att många företag kommer att läggs ned eller går i konkurs. Det gör att flera hundratusen jobb kan försvinna i Sverige de närmaste åren. Läs mer om detta här, här och här.

Frågeställningarna oroar även privat. Jag jobbar nämligen själv i ett litet Sollentuna-företag tillsammans med pappsen. Usch, jag blir som så många andra i familjeföretag lite lätt stressad av att tänka på ägarförändringar och generationsbyten. Borde nog tömma spargrisen för att kunna tröstäta på Edsbacka. Även om det inte kan bli på pappsens 65-årsdag, eftersom den råkar infalla dagen efter portarna till Edsbacka slagit igen för gott.

2 kommentarer:

Bosse Wanngård sa...

Ja... Intressant läsning. FaktaPolisen slår till med upplysningen att Christer Lingström är 50-talist... Han gör förstås det enda rätta. Konkurs är inget skamligt. Det är en juridisk process ägnad att se till att fordringsägare får så mycket som möjligt av företagets dödsbo när utgifterna blivit större än inkomsterna. Samt att företagaren ska kunna starta om igen utan att tyngas av gamla förluster.

Jag är 30-talist och uppfostrad att förstå att konkurs är något ohyggligt. När någon vidlyftig företagare (sommargäst) på Ingarö gick i konken, förstod vi barn att DET var något hemskt. Så jag siktar på att se till så att MITT dödsbo inte ska behöva slå vantarna i bordet.

Josefin Silverfur sa...

Amen asså, jag säger faktiskt aldrig att Christer är 40-talist. Jag säger att han säger att han är gammal gubbe fast han bara är 52 år samt att det finns många andra gubbar där ute, gubbar som inte är 52 år utan 40-talister. Å andra sidan säger du bara att du är faktapolis och 30-talist och inte att jag har sagt att Christer är 40-talist så jag lämnar hela ärendet hängande i luften med tre fina prickar...