onsdag 27 januari 2010

Bedrövlig snöröjning

Tur att det inte är val i januari. Ingen majoritet skulle överleva oavsett parti. De senaste åren har något skett d v s att när man snöröjer är tydligen första prioritet att inte plogbladet ska slitas. Man kör med plogbladet en bit upp. Det leder till att det blir snö kvar som blir till is i botten och modd över. Så ser det just nu ut i både Sollentuna, Stockholm med flera kommuner. Nu kommer det dessutom mer snö som lägger sig på detta. Snacka om isbildning och modd med resultatet att risken för benbrott är stor.
Fattas det politiska beslut om hur ett plogblad ska skötas låt oss veta det. Annars blir det bakläxa till snöröjarna.

Våra äldre vågar inte under rådande omständigheter ta sig ut vilket självfallet inte är rimligt.
Jag har bett vårt kontor kolla vad som kan fattas för att vintern inte hindrar äldre och andra att våga sig ut. Jag förstår att inte alla ytor kan tas på en gång men att nu efter mycket långt uppehåll av snöfall fortfarande, på mycket frekventa gångstråk, ha isknölar och modd är orimligt.

1 kommentar:

Josefin Silverfur sa...

Oavsett vad man tycker om att vi har snö och hur den ska hanteras kan det vara bra att fundera kring att ordentligt nedsänkta plogblad är mycket lite undersökt i litteraturen, men att det bidrar till att slitagematerial från såväl plogskär som beläggning hamnar i luften kan vi nog vara ganska säkra på. I Sverige kan det uppskattningsvis handla om 1000 ton material per år. Material som blir luftburna partiklar (klassikern PM10) som sedan gör skada i våra kroppar, speciellt hos små barn.

Vad som är värst? Inte vet jag.

Att som nu kunna titta ut genom fönstret och se den fantastiska snön virvla ner fyller i alla fall mig med ett oslagbart lugn inombords. När jag lite senare huttrande ska borsta fram bilen ur en snödriva ska jag tänka på att det är underbart att få leva i ett land som har årstidsväxlingar.