tisdag 12 januari 2010

Klimat och väder - inte samma sak

Klimatskeptikerna jublar tack vare den bitande kylan – ett bevis på att den globala uppvärmningen bara är nys. Men väder är inte samma sak som klimat som Karin Bojs förklarar på DN igår.

Det kalla vädret hänger ihop med att lufttrycken över Arktis och våra breddgrader står i motsats till varandra och påverkar temperaturen så att när det är kallt i Arktis är det varmt här och vise versa. Det finns också områden på jorden där det är mycket varmare än normalt, tex i norra Kanada och i Alaska, samt vid Medelhavet och norra Afrika.

Vädret är svårt att förutspå över längre perioder då det finns allt för många variabler för att tillförlitliga prognoser ska kunna göras. I princip kan man inte göra tillförlitliga väderprognoser som sträcker sig längre än en vecka. Klimatets utveckling baseras på långsiktiga trender som utgår ifrån historiska data med projektioner inför framtiden. Klimatets utveckling baseras inte på enstaka händelser utan mängder av data som analyseras i olika matematiska modeller.

Därför är det viktigt att förstå att vi har en global uppvärmning trots att vi har den kallaste vintern på många år, i Sverige.

Just när det är så här kallt blir man varse hur viktigt det är med energieffektiva hus, med miljövänlig och klimatvänlig energiproduktion (bergvärme, fjärrvärmeverk, vattenkraft, kärnkraft) som är pålitlig och robust och som klarar stora temperaturvariationer.

Inga kommentarer: