tisdag 5 januari 2010

Snön är röd

De lyfter bössorna, de skrattar och siktar
och luften stinker av blod och av bly.
Vargarna snavar. Vargarna stupar.
Vi kan inte hugga. Vi kan inte fly.


Jag har suttit flera kvällar och skrivit. Vänt och vridit på orden i timmar för att försöka få grepp om tankarna och känslorna och strukturera upp dem till begripligheter. Åtskilliga gånger har jag knölat ihop pappret och kastat det i papperskorgen, om än virtuellt eftersom jag alltid skriver vid datorn. Man ska inte skriva i affekt sägs det, jag gör alltid tvärtom. Jag skriver av mig, men brukar ha för vana att låta texten ligga kvar orörd och oläst tills lugnet infunnit sig igen. Då finner jag ofta att skrivandet har fyllt sin funktion utan att texten har behövt blottas för någon. Den här gången har det inte hjälpt alls att låta fingrarna löpa fritt över tangenterna, sorgen och ilskan finns kvar.

Vad gör man när man tvingas kompromissa med sina hjärtefrågor? Om jag inte får berätta för alla hur ont det gjort mig att se tidningarnas bilder på döda vargar och de leende män som fällt dem, om jag inte får beskriva hur blodet kokat av att lyssna på radion där jägare motiverat vargjakten med sitt brinnande intresse för att vara ute i naturen och om ingen annan vet om att jag fräts sönder inuti av att allt det här vansinnet är en följd av ett beslut mitt parti varit med att fatta kommer jag med tiden att förvandlas till en helt annan Josefin, en bitter och kallhjärtad liten människa. Det vill jag verkligen inte.

Nu ska jag återgå till att slicka mina sår i ensamhet igen. Jag är säkert tillbaka på partibanan igen om några dagar. Fast först måste Vysotskijs vargjakten sluta eka inne i huvudet.

De skjuter vargar, ohoj, de skjuter vargar!
Nu ropar jägarna, nu ylar hundarna.
De skjuter honorna, de skjuter ungarna,
och snön är röd som deras flaggor av vårt blod.


(1 2 3 4 5 6)

6 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.second-opinion.se/so/view/948

I rapporteringen kring denna jakt så har media missat lite de också?

Eller sitter verkligen alla i knät på jägarlobbyn?

Josefin Silverfur sa...

Visst har både politiker och media missat sakfrågorna den här gången. Jag önskar att det bara handlade om detta ämne, men så är det inte. De flesta gör nog generellt så gott de kan, men det är faktiskt inte alltid bra nog. Det finns lite för mycket förbättringspotential på många områden och det är viktigt att komma ihåg att både dåliga politiker och journalister kan bytas ut. Fast det förutsätter att väljare och nyhetskonsumenter ställer högre krav.

Carina Knorpp sa...

Jag hoppas....,hoppas verkligen, att Naturvårdsverket kan plantera ut lika många vargar med nytt friskt blod för att bredda den genetiska basen.

Kjell Ericson sa...

Jag förstår naturupplevelsen av jakt och fiske. Men jag förstår inte riktigt varför man måste döda det man ser i naturen, eller varför man vill köra en krok genom fiskens mun.

Jag förstår dig helt klart.

Christina Nelson Södersten sa...

Regeringen har bestämt hur många vargar det ska finnas i Sverige. Med tanke på att det var över 10 000 med vapenlicens som vill vara med i jakten undrar jag om inte regeringen ska kvotera antalet jägare också.

Návdi sa...

Tack för ett fantastiskt fint inlägg!

Gå in och läs om Aftonbladets SIFO-undersökning på
http://www.vf.se/Nyheter/Varmland/Klar-majoritet-stodde-licensjakten-100108.aspx

Att 35 procent av de som röstar på Miljöpartiet och 47 procent av de som röstar på Vänsterpartiet skulle vara för licensjakt på varg tror jag inte ett dugg på !
Dessa siffror tyder på att urvalet icke är statistiskt säkerställt.
Så den undersökningen kan man inte lita på !
Efter den här vansinniga vargjakten tror jag att många flera
från alla partier kommer att vara emot licensjakt på varg.