lördag 9 januari 2010

Sverigedemokraternas dilemma

Jag har själv läst Sverigedemokraternas partiprogram och sett ologiska delar de inte lyckat slipa bort. Tomas Böhm har också gjort det samt gjort en djupare analys i Dagens Nyheter. Intressant läsning tycker jag.

Sverigedemokraternas dilemma kan exemplifieras i detta stycke:

"Om vi alltså skulle tillämpa SD:s program på dem själva som en ortodox minoritetsgrupp, skulle de inte få vara kvar här eftersom de är alltför osvenska. Men eftersom vi inte vill vara som SD, utan räknar toleransen som en eftersträvansvärd svensk egenskap, kan de få stanna här om de håller sig inom demokratins gränser"

17 kommentarer:

Anonym sa...

Du menar som den ortodoxa minoriteten FP.

Anonym sa...

Om ditt och andra partier tog sitt samhällsanvsvar i och genomförde en minsta lilla åtstramning i asylpolitiken..
Då skulle väljarna överge SD över en natt.
Svensken har börjat syna alla halvsanningar när det gäller asylpolitiken.
Viljan att hjälpa människor i nöd finns kvar, men bara till verkligt hjälpbehövande.
Dom flesta som tänker röstar på SD sympatiserar egentligen inte med SD:s ideoligi, det är avsaknaden av alternativ (läs asylpolitiksåtstramningar) som gör att SD får röster.
Åndamålet helgar reglerna

Anonym sa...

Vad säger du om att DN just nu tog bort debatten från detta ämne??
Sverige börjar gå en farlig väg..

Anonym sa...

Artikeln tycker att det svenska folket ska vara fogliga och sitta tysta i stugorna, kanske med nävarna knutna i byxfickorna - och "tolerera" regimens politik.

"En svensk tiger - och lyder".

De etablerade politikerna vill gärna bestämma över vad som är svenskt, och även ge begreppet "demokrati" betydelsen av deras egen politiska agenda. Inte ens svenska flaggan går fri - den ska symbolisera den förda politiken och inte längre enbart vara en symbol får vår nation och vårt folk.

Fler och fler svenskar håller inte längre med regimens definitioner. Vi tycker inte att en ohejdad massinvandring, utbredandet av islamism, utförsäljning av vår industri, och hånande av vårt land, vår historia och vårt folk, är "svenskt".

Nej, vi tror inte heller att motståndet mot regimens förda politik innebär psykisk sjukdom (fobier). Inte ens dissidenterna i Sovjetunionen lät sig nedslås av denna stämpling.

Svenskarna tiger inte längre.

Sivan sa...

Snälla. En psykoanalytiker. Bara det borde få dig att inse att det är något galet med hans artikel.
Och förresten är det naturligt för människan att vara " främlingsfientlig". Om du förstår

Anonym sa...

Håller fullständigt med föregående talare! Islam är en agressiv religion som inte tolererar nån annan tro! Varför ska vi ha hit dessa bråkmakare? Vakna Svenskar-Rösta Svenskt-Rösta på SD

Alexander sa...

Här kommer lite tankar och funderingar från en första generations invandrare och libertarian.

a) Invandring är bra för landet - under kontrollerade former. Invandringen i Sverige är till och med mindre restriktiv idag än den var på 80-talet, inte minst tack vare EU. Som en annan kommentator skrev här, folk har börjat syna politikernas spel gällande asylpolitiken. Tyvärr finns ett enda parti (koko-SD) som driver den här frågan ärligt.

b) Det är en större utmaning att assimilera folk från t.ex. Somalia än någon från Europa. Så fort man säger det är man rasist enligt medierna, men även mina Somaliska vänner (som är högt utbildade och har välbetalda jobb, ja de finns!) håller med mig! Man behöver inte vara ett geni för att lista ut detta.

Det är verkligen synd att SD är det enda parti som vågar prata om elefanten som står i rummet, vi har ju sett vilka som står bakom partiet och det ingjuter inte direkt förtroende för en normal person. Men ämnet i sig är fortfarande högst aktuellt och behöver diskuteras och inte sopas under PK-mattan.

Synd bara att alla andra etablerade partier är som papegojor när det gäller stora frågor. Folk har helt enkelt tappat och tappar ännu mer förtroende för sina politiker.

Konstigt att vi fortfarande väljer att rösta på dem...

Kjell Ericson sa...

Sverigedemokraterna är ett fegt parti som anpassar sin retorik och inställning till att få så lite kritik som möjligt.

Jag väljer fritt att avstå från debatt när de som ger uttryck för sin åsikt döljer sig bakom anonymitet. Det leder i det här fallet bara till att det kommer vräkas ur rasistiska åsikter.

Jag håller med Sivan om att människor generellt är "främlingsfientliga". Själv är jag fylld av fördomar. Vad SD gör är att bygga sin politik på fördomarna utan att först ifrågasätta dem.

Att han är psykoanalytiker är "annorlunda". Men å andra sidan kan man fråga vilket yrke och utbildning vi andra har som gör oss bättre i våra iaktagelser.

Micke sa...

Böhm skriver att Svenskar är toleranta. Helt fel enligt min åsikt. Både USA och England är mycket mer toleranta än svenskar. Denna felaktiga bild av svenskar kan leda till stora missbedömningar när man ska motarbeta Sd.

Anonym sa...

Rätt åt etablissemanget. Den totalt havererade invandringspolitiken spelar SD i händerna. SD får min röst i valet 2010.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Pelle sa...

Det är folkpartiet mfl som har lett oss aningslösa svenskar in på den helt misslyckade invandringspolitiken, och en aldrig tidigare sedd nyliberal syn på fråga - för detta hoppas jag att folkpartiet strafffas grovt av sina väljare. Precis som Sverige bedrev avnazifiering efter andra världskriget behöver vi liknande kloka krafter mot folkparti och de andra etablerade, som uppenbarligen varken kan vill eller vågar ta sitt ansvar för den till nu förda politiken, eller ta sitt samhällsansvar för att vi ska kunna få möjlighet att uppleva en förbättring i framtiden. Det enda signal från Fp man får är att massinvandring är bra, till vilket pris som helst och till vilken kostnad som helst. Bra för vem, frågar jag mig, och vem betalar? Så man bör fråga sig självt, vad är det vi skattebetalare betalar våra politiker för? De nuvarande sköter uppnbarligen inte sina jobb på invandringspolitikens område och bör därför i större mängd bytas ut mot en ny klokare generation.

Kirro sa...

Ni Svennar snackar bara skit, Toleranta my ass. Om man var tolerant, skulle man inte spy galla över allt och alla.
Så fort ni ser Invandrare kollar ni snett på en som om man vore värsta förbrytaren. Jag kan säga så här att jag jobbar betalar skatt och betalar mina räkningar och precis som vilken svenne som helst och till o med firar alla era traditioner fast jag tycker att alla traditioner är humbug oavsett ursprung.

Esteban sa...

Jag är böjd att hålla med Kirro här. Att vara tolerant är en etikett som vissa tycker är fint att sätta på sig själva, men ärligt talat så är svensken i gemen inte så fantastiskt tolerant egentligen. Däremot vet en svensk när han ska hålla klaffen, så det märks kanske inte lika tydligt här som i andra liknande bonnlurkiga länder. Känns lite komiskt att detta med toleransen är en av huvudpoängen i herr Böhms debattinlägg...

Anonym sa...

"Vad säger du om att DN just nu tog bort debatten från detta ämne??
Sverige börjar gå en farlig väg.."

haha, ja för det finns ju inte utrymme annars att diskutera på nätet!
En svag känsla säger mig att det har och göra med att representanter från SD massbombar kommentarsfältet med okontrollerade och hetsiga inlägg med svordomar, könsord och hatiska kommentarer? kan vara därför;)

m sa...

"elefanten som står i rummet", ja det var ju verkligen en träffande kommentar. tyvärr är man nog enligt den gängse definitionen rasist om man anser att elefanten skiljer sig från säg soffan.
den svenska politiska demokratin har väldigt mycket självrannsakan att ta itu med.

Daniel sa...

Jag har inte riktigt förstått vad som menas med att våra politiker och det nuvarande politiska etablissemanget på något sätt regerat emot "folkviljan"? Kan någon SD:are definiera denna "folkvilja"?
Det är förvirrande eftersom jag får för mig att "folkviljan" torde vara vad majoriteten av svenska folket vill. SD och deras politik står ju knappast för en majoritet av svenska folkets åsikter. Uppenbarligen är invandringen inte en så viktig fråga för de flesta svenskar, och har aldrig varit, utan det är endast en liten minoritet som drivs av denna fråga. På 90-talet var denna majoritet så står att Ny Demokrati kom in i riksdagen, men de blev sedemera utröstade då de flesta svenskar brydde sig mer om andra saker än invandringsfrågan. Trots detta tycks vissa mena att svenska folkets vilja är väldigt invandringsfientlig? Det kan helt enkelt inte stämma, för då borde ju SD ha suttit i riksdagen idag med en 30-40 % av platserna, och det gör dom ju som bekant inte, dom sitter inte ens i riksdagen över huvudet taget...