lördag 13 februari 2010

Eleverna ska inte sätta betyg på lärarna

I dagens Svenska Dagbladet finns en debattartikel av bl a Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner där debattörerna säger att Sollentuna infört betygsättning av lärare och att elevernas omdömen om lärarna i de elevenkäter som diskuteras i kommunen skulle vara lönegrundande.

Folkpartiets uppfattning är att om elevenkäter finns ska de inte vara betyg på lärarna utan ses som ett medel för skolutveckling. Därför bör resultaten också endast vara en angelägenhet för rektor och berörd lärare och således inte spridas offentligt. Än mindre bör resultaten från enkäterna ligga till grund för lärarnas löneutveckling.

Folkpartiet i Sollentuna kommer att ta upp frågan i Barn- och ungdomsnämnden och yrka på att en enkät i dess nuvarande skick inte bör genomföras nu. Det har dessutom framkommit att en enkät sannolikt blir allmän handling. Det kan räcka med att ett antal elever missbrukar förtroendet och gemensamt bestämmer sig för att ge mycket dåliga omdömen om en lärare för att skapa oförtjänt negativ bild av den läraren när enkäten sedan blir offentlig. Den situationen ska undvikas. Det finns således mycket goda skäl att inte gå vidare med enkäten i sin nuvarande utformning.

Anders Morin (FP), 1. vice ordförande, Barn- och ungdomsnämnden

1 kommentar:

Kjell Ericson sa...

Metta Fjelkner gör självmål i artikeln. Jag läste med förundran hennes missuppfattningar och tänkte att jag skulle få läsa konkreta förslag hur man förbättrar skolan.

Hennes förslag var 10.000 kronor mer i månadslön.

Jag är förvånad att hon anser att förbättringar i skolan är så enkelt.