torsdag 11 februari 2010

OS-Vintern i Sollentuna

I helgen startar Vinter-OS i Vancouver med omgivningar. Hur har vi det då med vintersporterna på hemmaplan? Årets vinter är enligt många den kallaste i mannaminne. Enligt meteorologerna på Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut i Norrköping stämmer inte det. Årgången 1987 var enligt dessa, om man ser till hela landet, väsentligt kallare. Årets vinter har trots allt på sina håll varit mycket sträng. I Östergötland t.ex. har uppmätts de lägsta temperaturerna sedan man började föra väderleksobservationer. Vissa sporter, som längdskidåkning, har under ett stort antal år haft stora problem att utövas i våra trakter, då snötillgången varit bristfällig.

Årets vinter med snö och kallgrader ända sedan lucia har ställt allt på huvudet. Massor med bra spår har inneburit att Sollentunaborna letat fram laggarna i garaget eller ilat till köpcentret och inhandlat nya. Härligt!!

I Sollentuna har vi trots snöbrist under tidigare år kunnat utöva utförsåkning i Väsjöbacken. Tack vare vår utomordentlige arrendator har vi haft åkbara pister medan de flesta andra backarna i regionen har varit gröna. En kombination av enormt mycket arbete och klokhet har gjort detta möjligt. Väsjöbacken är idag den bästa backen i norra Storstockholm och drar till sig besökare från hela regionen.

Även inom ett annat område har vi unik kompetens i Sollentuna. Våra sjöisbanor på Norrviken och Edsviken har med rätta blivit kända långt utanför kommungränsen. Politiker och kommuntjänare från hela Sverige har sökt information från vår kultur- och fritidsförvaltningen för att få inspiration att om möjligt starta liknande banor i sina hemkommuner under de snöfattiga vintrarna. Det myllrande folklivet på Norrviken en solig och hyggligt vindstilla vintersöndag är häftigt. Undertecknad har sysslat med det mesta i sportväg, men det finns inget, som går upp mot att åka skridskor i medvind och samtidigt ha solen i ansiktet. Det är en lyckokänsla utöver det vanliga. Skridskoklubben hyr ut långfärdsskridskor lördag och söndag vid Norrvikens södra ände. Alla kan prova!!

Sollentuna kommuns vintersportutbud är alltså inte bara isbanorna på Sollentunavallen utan också skidåkning både på längden och tvären samt långfärdsskridskoåkning. Larmrapporter om snöbrist, regn, ananasvindar och värme i Vancouver gör att vi ställer frågan: Är det för sent att flytta OS till Sollentuna??

Gunnar Bergqvist

Inga kommentarer: