måndag 8 februari 2010

Typiskt stockholmare!

Väljarna i Stockholmsregionen är många och de skiljer sig på flera sätt från övriga landet. Här är ett axplock ur Regionplanekontorets statistik.

Invånarantalet i Stockholms län ökar årligen med 30 000 invånare och passerade i fjol två miljoner. Män blir 78,8 och kvinnor 83,2 år. Sedan slutet av 60-talet har männens medellivslängd varje år ökat med 80 dagar och kvinnornas med 62. Män lever längre, är oftare chefer och har högre inkomster än män i övriga landet. Kvinnor jobbar mer, röker mindre, tjänar mer och går oftare på teater än kvinnor på annat håll.

Singlarna är fler och andelen hyresgäster större. Dessutom motionerar stockholmarna lite flitigare.

Av ungdomar i stockholmsregionen vill 70 % absolut bo i storstad, dock inte nödvändigtvis den egna. 80 % vill pröva att bo i annat land en tid. De är sugna på att köpa bostadsrätt, men bor längre hemma hos föräldrarna än de egentligen vill.

Seniorer i Stockholms län jobbar betydligt oftare efter pensioneringen och många av dem funderar på ett billigare boende.

Värderingsmässigt ser folk i Stockholmsområdet mer positivt på invandring och homosexualitet. De är snabbare på att ta till sig ny teknik och e-handla och är mer positiva till ökad konsumtion och distansarbete. De känner något större samhörighet med det svenska samhället, men litar samtidigt lite mindre på sina grannar. De anser sig ha större möjligheter att påverka sitt eget liv, men är också mindre nöjda med bostad, arbete och fritid.

2 kommentarer:

Bosse Wanngård sa...

Undrar om det finns några stockholmare som kan stava till socialliberalism... Eller om särskilt många i partiet ens vet vem Anders Chydenius var. Eller John Stewart Mill... Jag vill minnas att det var du JE som tyckte att jag skulle studera den gode John. De gjorde jag.

För närvarande plöjer jag en avhandling om Anders C. Vilken fantastisk tid. Och vilken man.

Jan-Erik Nyberg sa...

Stava kan de. De är välutbildade. Liberala värderingar är ganska typiska i den urbana medelklassen. Den är positiv till det mångkulturella och nya familjetyper. Den är förändringsbenägen och ägnar sig åt upplevelsekonsumtion och kultur. Men jag tror inte den tycker att socialliberalism är särskilt trendigt. Där finns en del att göra.