torsdag 25 mars 2010

Även charmiga och populära killar kan våldta!

Såg Uppdrag granskning igår som handlade om en 14-årig flicka i Bjästa som våldtogs på skoltoaletten av en 15-årig skolkamrat. Killen erkänner först, men drar sen tillbaka sitt erkännande, men döms trots detta i både tingsrätt och hovrätt. Effekten blir att det startas en mobb i hela bygden - mot flickan! På nätet rasar rena häxjakten, det bildas grupper på Facebook till pojkens fördel med 4000 anhängare. Till slut blir situationen helt ohållbar och flickan som nu är 15 år lämnar sin familj och flyttar 50 mil för att fortsätta sin skolgång.

Hur förhåller sig då vuxenvärlden? Jo, "neutral" - när det gäller både skolan och fritidsgården, dvs. man gör ingenting utöver att pojken får byta skola. Priset tar dock ortens präst som låter pojken vara med på flickans skolavslutning (trots att han har besöksförbud) och delar ut vita rosor till alla sina gamla klasskamrater och lärare. Prästen tyckte att det var en väldigt stor och fin gest av pojken att komma dit. Han får enligt prästen möjlighet att "göra en tyst demonstration." För vad är min fråga? För rätten att våldta?

När reportern berättade att killen senare samma kväll hade våldtagit ännu en tjej (vilket han döms för i tingsrätt och hovrätt) säger prästen: - Stackars kille......paus......ja och tjej såklart.

Missade du programmet så gå in på www.svtplay.se och klicka på Uppdrag granskning. Det är även uppföljning på programmet i Debatt ikväll kl. 21.30.

Och om du liksom jag känner att vi inte kan ha ett samhälle där unga tjejer utsätts för häxprocesser för att de vågar anmäla och stå upp för sina rättigheter så diskutera! Diskutera med ung som gammal effekterna av sociala medier, empati, fördomar och civilkurage. Även charmiga och populära killar kan våldta...

2 kommentarer:

Maria Bergström sa...

Helt fruktansvärt. Våra sociala fördomar är oftast förödande för alla som drabbas, i det här fallet inte den som borde drabbats(dvs killen). Ikväll debatteras frågan på SVT1 Debatt kl 21.30.

Kjell Ericson sa...

Tyvärr syns inte inslaget på svtplay, men jag har läst om det.

Rätt ord saknas för att beskriva hennes situation.

Som "fritidsfilosof" undrar jag hur det kunde bli så och hur jag skulle betett mig.