måndag 29 mars 2010

Indiska mobilmaster ska soldrivas

Indiens 250.000 basstationer för mobiltelefoni dricker 2 miljarder liter diesel per år. Det ska det bli ett slut på.
2022 vill den indiska regeringen att landet ska producera 20.000 MW sol-el. En bit på vägen mot målet tas när landets 250.000 mobilmaster får sin elförsörjning från solen istället för från dieseldrivna generatorer redan nästa år.

I dag förbrukar varje mast mellan 3 och 5 kW per dag beroende på hur många operatörer som har basstationer i masten samt kylning av utrustning för statioinerna. Miljötekniksajten Cleantechnica.com har räknat på vilka utsläppsminskningar åtgärden kan leda till och kommit fram till att det handlar om 5,3 miljoner ton koldioxid per år. Att sluta förbruka diesel väntas dessutom ge en besparing på 1,4 miljarder dollar.
I sverige använder vi visserligen inte dieseldrivna generatorer men att gå över till solenergi helt och hållet vore ett stort steg framåt. Kan vi inte från Folkpartiets vägnar be Telia, Tele2 , Tre och övriga mobiloperatörer att tänka på samma banor?

1 kommentar:

Kjell Ericson sa...

Då kanske man kan skylla på dåligt väder om man har dålig mottagning :-)

Skämt å sido så är det ju underbart om Indien gör så. Jag gissar att eldistributionen till dessa master är problem och att diesel då varit lösningen.

Solenergi har inte bara med de som har master. Alla som har ett tak borde fundera på solpaneler. Om 100 år är kanske Stockholms koppartak ett svunnet minne då grönfärgade solpaneler tagit dess plats.