söndag 14 mars 2010

Matens Pris - Billigast vinner?

Hemma hos oss har vi mer och mer gått över till att köpa ekologiskt producerad mat och eller KRAV-märkt .
En familjemedlem har de senaste 10 åren drabbats av 3 olika former av cancer och då vill man göra allt ......för att leva så hälsosamt som det bara går.

Besprutad mat är det sista man vill ställa fram på matbordet.

Vi handlar mest via nätet från ekodirekt.se och mataffären.se.

Vår Ica-butik har också ett bra urval ekoprodukter.


P1 sänder just nu en serie program ( 5 ) om maten och hur den produceras -" Matens pris".

Start 28/2 "Bakom mjölken"

7/3 "Biff i regnskogen"

14/3 "Dopad paprika"

Du som är det minsta intresserad av vad du äter rekommenderar jag att lyssna. http://www.sr.se/

Vem visste tex. att soja som produceras i Brasilien och som våra svenska kor och kycklingar föds upp på - besprutas med gifter förbjudna i Sverige och EU.

Vem visste att boskap i Brasilien betar på mark röjd, inte med traditionella metoder, utan med hjälp av så hälsofarliga kemikalier att personer som hanterar dem skadas och dör.
( kemikalier besläktade med hormoslyr och agent orange)


Köttet säljs i Sverige under beteckningen naturkött!

Den gödsel korna skapar är så giftig att den inte kan användas på åkrarna därför att all växtlighet där den läggs dör!

Vi kan köpa billig oxfile i Sverige. Valet är vårt - billigt - eller lite dyrare. Kvalitet eller kvantitet.

Enligt programmet så äter vi 85 kg kött per person och år i Sverige. Låter väldigt mycket .

I min familj väljer vi numera kvalitet framför kvantitet så gott det går . Vi älskar oxfilé men äter det inte så ofta. Billig kyckling blir det nog inte heller, snarare ekologiskt uppfödd - och lite dyrare.

Frukt och grönt - nästan alltid ekologiskt.

Den logiska slutsatsen blir iallafall för oss - inga gifter på matbordet Krav-märkt och ekologiskt i största möjliga mån.

Men det rimliga borde ju vara att allt mat som vi köper är producerad på ett miljövänligt sätt och att varan är hälsosam för konsumenten likaväl som för producenten/bonden/lantarbetaren.


Hur miljövänligt är det att skövla regnskogen för att vi ska få allt lägre matpriser?


P1, Sveriges Radio och journalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman tack för viktig konsumentupplysning.



3 kommentarer:

Kjell Ericson sa...

Förändring börjar i egna köket. Riktigt bra gjort.

Sedan kan vi arbeta lokalt för att skolor och äldreboende får lokalt tillagad mat, lokalodlad mat och ekologisk mat.

Monica Kolmodin-Winberg sa...

Absolut!

Anonym sa...

Jakten på tid i vardagen i kombination med höga ambitioner att leva hälsosamt är inte alltid lätt att kombinera. Men... där har jag ett tips!

Ekologisk mat och färdiga recept hem till dörren på söndagskvällen, det är fina grejer det.

Marknaden för den här typen av tjänster har växt stort under de senaste 2 åren och efter att ha provat 5 olika leverantörer är mitt hetaste tips www.ecoviva.se