måndag 15 mars 2010

Omega 3 när fisken tagit slut...

Att den essentiella fettsyran omega3 är bra mot hjärt och kärlsjukdomar tror jag att alla håller med om. Sedan finns det andra studier som säger att den är bra för hjärnans utveckling, botar eller skyddar mot tarmcancer m.m om det är sant vet vi nog inte ännu. Att vi i västvärlden oftast inte får i oss tillräckligt i vår "normala" kost vet vi dock. Japanerna har det bättre ställt än oss med sina Omega3 halter. Ett problem är att haven håller på att bli utfiskade, och det är ju därifrån fisken med Omega3 kommer ifrån. Även fiskodlingar måste matas med småfisk för att de ska få i sig sin Omega3. Men det finns snart (ett par år) Omega3 som kan intas från ett helt vegetariskt håll, genom att använda sig av en särskild ny sojasort. Ett fält på en hektar lär kunna producera motsvarande 25 000 portioner fisk (á 100g). Oljan som man gör har till skillnad från fiskolja lång hållbarhet och smakar som vanlig neutral sojaolja. Man kan tänka sig att man använder sojan bland annat i tofu, sojamjölk, yoghurt, som fiskfoder eller kanske kycklingfoder. Den här sojan har fått två nya enzymfunktioner som den lånar från en annan växt och från en svamp. Och ja det skulle aldrig gå med s.k. vanlig växtförädling. Det här är bara möjligt med genetisk modifiering.

1 kommentar:

Noamaja sa...

Omega 3 i både kapsel -och flytande form finns gjort på alger som odlas i tankar.