söndag 8 augusti 2010

App app app!

- Vad är det på TV? frågade maken utan att lyfta blicken där han satt och förstrött slösurfade i vardagsrumssoffan.

Jag greppade min iPhone och klickade på 'TV.nu'-appen. Det var dock inte listan på aktuellt TV-utbud som fångade min uppmärksamhet utan en banner från Centern. Hur gärna hade jag inte sett en blåklint där istället för den där hånleende klövern?

I förra årets val nåddes jag av partiernas annonser på TV, i radio, tidningar (både pappersversioner och på nätet), via brevlådan och affischer samt på Spotify och Facebook. I år nås jag tydligen dessutom via mobiltelefonens appar. Tre partier, (C), (KD) och (S) har t.o.m. skaffat helt egna appar. Fast som tur är för oss som hejar på andra lag är de inte några höjdare. Centern låter dig testa hur mycket Maud du är (53% i mitt fall) samt bjuder på Mauds bok som ljudbok (bra mervärde), Kådisarna har en massa obegripliga och trista Göran-citat och snabblänkar till den store ledarens Twitter, Facebook och Spotify-spellista. Sossarna har satsat på att hjälpa dig hitta närmaste förtidsröstningslokal, men glömt bort att få fram ett budskap.

Köpt reklam är bara en liten, liten del av hur man når ut. De andra sätten är självklart viktigare. Jag hoppas dock innerligt att mitt eget parti förstått vikten av att satsa en del av reklambudgeten till att finnas på plats där folk faktiskt befinner sig. Vilket oftare är i soffan än i valstugan.

1 kommentar:

Maria sa...

Bra Josefin! Utan att bedöma Folkpartiets kommunikationsinsatser för övrigt så kan det ändå vara intressant att veta att Fp är det enda av riksdagspartierna som inte har en egen kommunikationsCHEF. Ansvariga finns det ja, men det vi alla att när en fråga hamnar i ledningen, dvs när det är en chefsbefattning på uppgiften så får uppdraget den rätta uppmärksamhet och fokus som det behöver. Idag är kommunikationsansvaret integrerad i ett större sammanhang inom Fp säger man. Det är ju en god tanke men jag tror att det skulle bli ännu bättre med en kommunikationschef på samma sätt som M:s Per Henriksson, V:s Jenny Lindahl-Persson och S:s Karin Pettersson. Superduktiga och tydliga.
PS; Jag kandiderar INTE :-)DS.