måndag 29 mars 2010

Indiska mobilmaster ska soldrivas

Indiens 250.000 basstationer för mobiltelefoni dricker 2 miljarder liter diesel per år. Det ska det bli ett slut på.
2022 vill den indiska regeringen att landet ska producera 20.000 MW sol-el. En bit på vägen mot målet tas när landets 250.000 mobilmaster får sin elförsörjning från solen istället för från dieseldrivna generatorer redan nästa år.

I dag förbrukar varje mast mellan 3 och 5 kW per dag beroende på hur många operatörer som har basstationer i masten samt kylning av utrustning för statioinerna. Miljötekniksajten Cleantechnica.com har räknat på vilka utsläppsminskningar åtgärden kan leda till och kommit fram till att det handlar om 5,3 miljoner ton koldioxid per år. Att sluta förbruka diesel väntas dessutom ge en besparing på 1,4 miljarder dollar.
I sverige använder vi visserligen inte dieseldrivna generatorer men att gå över till solenergi helt och hållet vore ett stort steg framåt. Kan vi inte från Folkpartiets vägnar be Telia, Tele2 , Tre och övriga mobiloperatörer att tänka på samma banor?

Kortare arbetstid är ett ologiskt steg

I debatt i SvD idag så vill FI och Miljöpartiet ha en kortare arbetstidsvecka, därför de hävdar att det ger fler jobb och det blir jämställdare. Lätt att säga för dem som inte befinner er i verkligheten. För den som är stressad och pressad på sitt jobb idag gör det ingen skillnad, förutom i lönekuvertet. Du förväntas utföra samma saker på mindre tid och inte anställer företaget nya personer. De menar att alla ska bryta trenden arbeta mera och producera mera. Fin tanke men en utopisk dröm!

Länkar till övriga liberaler som tycker likadant.

Förbifart Stockholm är bra för Sollentuna

Förbifart Stockholm bidrar till att regionen kan fortsätta växa och är till nytta för hela landet. Det gäller också Sollentuna kommun som kommer att ha nytta av att förbifarten byggs. Genom att trafik flyttas från centralt belägna E4:an till förbifarten så åker färre bilar genom centrala Sollentuna. Detta gör i sin tur att partikelhalterna minskar vilket gör luften i våra bostadsområden bättre.

Förbifarten har genomgått en noggrann miljöprövning och hänsyn har tagits till regionens miljövärden. Bland annat kommer bullerspridningen att begränsas och intrång i miljöområden undviks då stora delar av vägen byggs i tunnlar. Det kommer att satsas 28 miljarder kronor på bygget av förbifart Stockholm. Samtidigt som denna satsning görs är det viktigt att utvecklingen inom bilindustrin fortsätter så att de bilar som åker på den nya förbifarten är skonsamma mot miljön.

Stockholmsregionen är viktig och likaså dess utveckling. Vi tar också ett tydligt ansvar för miljön. Bygget planeras komma igång 2012. Den rödgröna oppositionen är delad i frågan om förbifarten. De har inte lämnat besked om vad som händer med Stockholms infrastruktur om de vinner valet. Kommer socialdemokraterna att vika sig för miljöpartiets krav om att stoppa vägsatsningen? En sak är klar, om alliansen får förnyat förtroende blir förbifart Stockholm verklighet.

Hurra, allt färre fattiga i Sverige!

Nej, så lyder tyvärr inte rubriken på TT-telegrammet som presenterats i DN, SvD och Aftonbladet. Det är Socialstyrelsens Social rapport 2010 som ger oss den fantastiskt positiva nyheten att andelen svenskar under den absoluta fattigdomsgränsen minskade från 11 % till 5 % mellan 1997-2007. Mer än en halvering av fattigdomen alltså!

Att jag går hårt åt TT och de medier som sedan okritiskt publicerar artikeln beror på hur Socialstyrelsen själva lanserar rapporten. Det görs under rubriken "Fattigdomen minskar men klyftorna består". TT väljer istället rubriken "Sveriges inkomstskillnader har ökat". Vilket också är sant eftersom alla har blivit rikare, men eftersom de allra rikaste har blivit mer rika har klyftorna ökat. Det finns alltså enligt TT ingen anledning för den fd fattige att känna någon glädje över sin nyvunna ekonomiska frihet eftersom andra fått det ännu bättre. Är det möjligt att symbolisera jantelagen på ett bättre sätt?

Den konspiratoriskt lagde liberalen kan också tycka att det är lite trist att TT´s rubrik ger bilden att de ökade klyftorna är något nytt och därmed Alliansens fel. Rapporten gäller alltså åren 1997-2007. För egen del gläds jag såväl åt den minskade fattigdomen som åt den ökade rikedomen, oavsett regering.

söndag 28 mars 2010

"Matens Pris" P1 idag

Sista programmet i serien "Matens Pris" sändes idag i P1. Lyssna!

Idag hade representanter från ICA, Axfood och Coop bjudits in.

Redaktionen bjöd in lyssnarna att svara på hur de vill att maten ska produceras.*

Många har redan skickat in svar bl.a. undertecknad.

Mitt förslag är en ny märkning PROD(koll)

Livsmedelsbranschen gör gemensam sak - skapar regler för att/hur kontroll av livsmedelsproduktionen ska göras.

För att underlätta för oss konsumenter - införs en ny märkning PROD(koll)

*Ekologiskt, hållbart, rättvist, miljövänligt och hälsosamt för lantarbetaren/bonden och djuren.

Så vill jag ha det.

En jobbig tid framöver

Det tog en vecka från provtagning tills vi fick besked om makens cancer. Den veckan hade gärna fått vara kortare. Det råder dock brist på cytodiagnostiker, den yrkeskår som har till uppgift att med mikroskopets hjälp upptäcka och diagnostisera cancerceller och då tar även prioriterade prover vad som för de väntande känns som en evighet. Det är naturligtvis inte alls bra och värre verkar det bli i framtiden; pensionsavgångar är att vänta inom yrket.

Även om jag varken blivit kretskortslödare eller flygplansmekaniker, vilket var de yrken jag fick prova på under mina praoperioder på högstadiet, vet jag att erfarenheterna därifrån gjorde det lättare för mig att välja teknisk linje på gymnasiet. Väl där uppvaktades vi årligen av sistaårselever från Väg och Vatten på KTH. Studenter som sponsrade av de framtida arbetsgivarna, byggföretagen, åkte runt och lyriskt berättade om sin utbildning och delade ut praktiska almanackor. Några av Landstinget sponsrade studenter från sista året på ”klinisk cytologi” på KI kan jag däremot garantera att vi inte såg röken av när vi åt vaniljmunkar i cafeterian på Rudbeck.

Bland de yrkeskårer vars rekryteringsproblem vi kommer att lida av i framtiden listar Arbetsförmedlingen bl.a. sjuksköterskor, allmänmedicinska läkare, barnmorskor och förskollärare. Då är det extra trist att veta att en ung släkting som aktivt försökt få praoplats på förskola istället erbjudits sin praktiska arbetslivsorientering på det stall där hon redan tillbringar all sin lediga tid.

Jag förstår att det är en svårt för bristyrken som lastbilsmekaniker, VVS-montör och logoped att konkurrera med betydligt sexigare drömyrken som polis, kändis (!) och musiker hos ungdomar, men jag tror samtidigt att vi på bred front måste arbeta med rekrytering till bristyrken om vi inte vill stå utan geriatriksjuksköterskor och gymnasielärare inom naturvetenskap. Gick det att sälja in byggnadsfysik och trafikstatistik till mig så nog borde samhället med en kraftansträngning kunna övertyga några om att klinisk cytologi is the shit!

Jag skulle aldrig erkänna att jag valde att plugga på Väg och Vatten pga. de glada studenternas säljarbete, men nog mindes jag dem och läste gärna lite extra om utbildningen när det blev dags att söka till högskolan. Väl där träffade jag för övrigt en sådan där glad student, en kille med världens vackraste nötbruna lockar

Jag tror jag ska runda av nu, lägga mig ner och borra in näsan i de där älskade lockarna. Andra får ta hand om bloggandet den närmaste tiden.

fredag 26 mars 2010

Var finns vuxna som bryr sig?

Många upprörs utav Uppdrag Gransknings reportage. Men samma hätska stämning är nu riktad mot skolan och prästen. Se kommentarer i lokaltidning Örnsköldsviks Allehanda. Samtidigt hyllar man att "vi har åtminstone våra hockeyhjältar". Är inte det en del av problemet? I Örnsköldsvik och i landet i övrigt så hyllas de duktiga hockey och fotbollskillarna. De är populära och har hög status. Inte kan väl sådana fina pojkar våldta och slå småflickor, sambos och fruar?

Vem lyssnar på tjejerna som inte har hög status, som är offer och säkert finns där ensamma på varje skola. Det finns massor av tjejer som inte ens vågar att anmäla övergrepp, för de vet att de inte får stöd. Prästen, skolan, politiker går ut och ber om förlåtelse och ska agera. Men var finns alla föräldrar som har till uppgift att uppfostra barnen. Var finns alla de vuxna som hakat på drevet?

Läs även Nyamkos kommentar

torsdag 25 mars 2010

Även charmiga och populära killar kan våldta!

Såg Uppdrag granskning igår som handlade om en 14-årig flicka i Bjästa som våldtogs på skoltoaletten av en 15-årig skolkamrat. Killen erkänner först, men drar sen tillbaka sitt erkännande, men döms trots detta i både tingsrätt och hovrätt. Effekten blir att det startas en mobb i hela bygden - mot flickan! På nätet rasar rena häxjakten, det bildas grupper på Facebook till pojkens fördel med 4000 anhängare. Till slut blir situationen helt ohållbar och flickan som nu är 15 år lämnar sin familj och flyttar 50 mil för att fortsätta sin skolgång.

Hur förhåller sig då vuxenvärlden? Jo, "neutral" - när det gäller både skolan och fritidsgården, dvs. man gör ingenting utöver att pojken får byta skola. Priset tar dock ortens präst som låter pojken vara med på flickans skolavslutning (trots att han har besöksförbud) och delar ut vita rosor till alla sina gamla klasskamrater och lärare. Prästen tyckte att det var en väldigt stor och fin gest av pojken att komma dit. Han får enligt prästen möjlighet att "göra en tyst demonstration." För vad är min fråga? För rätten att våldta?

När reportern berättade att killen senare samma kväll hade våldtagit ännu en tjej (vilket han döms för i tingsrätt och hovrätt) säger prästen: - Stackars kille......paus......ja och tjej såklart.

Missade du programmet så gå in på www.svtplay.se och klicka på Uppdrag granskning. Det är även uppföljning på programmet i Debatt ikväll kl. 21.30.

Och om du liksom jag känner att vi inte kan ha ett samhälle där unga tjejer utsätts för häxprocesser för att de vågar anmäla och stå upp för sina rättigheter så diskutera! Diskutera med ung som gammal effekterna av sociala medier, empati, fördomar och civilkurage. Även charmiga och populära killar kan våldta...

tisdag 23 mars 2010

Politiska partier i skolor?

Jag ogillar Sverigedemokraternas syn på människor och lösning på problem.

Jag vill inte att mina barn ska konfronteras med dom i skolan.

Jag tycker debatten om att förbjuda alla eller inga partier i skolan hamnat på fel pragrafnivå.

Ungdomar behöver däremot politisk information. Då bör skolan hellre ha principen att alltid ha två partier närvarande i skolan. Ett parti från företrädande majoriteten och ett från oppositionen.

Vill något parti då ställa upp med Sverigedemokraterna så är de åtminstone inte oemotsagda.

måndag 22 mars 2010

Utsatta barn mitt ibland oss


Ikväll kommer socialnämnden i Sollentuna kommun tillsammans med Rädda barnen och Stockholms läns nykterhetsförbund att hålla ett seminarium om barn som är utsatta för våld i hemmet. Det är det första av fyra seminarier om utsatta barn som kommer att hållas under året. Seminarierna vänder sig till föräldrar och personer som dagligen kommer i kontakt med barn.

Målet med seminarierna är att uppmana till att se de utsatta barnen och att visa på vad man kan göra för att förbättra situationen för barnen och familjerna. Frivilliga organisationer och socialtjänsten erbjuder olika insatser, men socialtjänsten har också ansvaret att skydda barn mot övergrepp. Målet är detsamma, att hjälpa barnen få en trygg barndom.

I den senaste årsredovisningen från socialnämnden kan man läsa att antalet anmälningar kring barn som är utsatta för våld i hemmet har fördubblats från 2008 till 2009. Det är alltså ett högaktuellt problem som vi diskuterar ikväll.

Seminariet ikväll är på Satelliten klockan 18.

söndag 21 mars 2010

Ska sexköpares familjer få brev?

I Aftonbladet läser jag om Beatrice Asks tankar om hur man ska skicka delgivningsbrev till misstänkta sexköpares hemadress.

Jag tycker inte om sexköpare och tycker att många fall där samtycke saknas är solklara våldtäkter.

Ett citat från artikeln får visa varför jag är starkt tveksam mot förslaget: "Beatrice Ask tror att hotet om ett brev hem till familjen eller skadan av ett faktiskt brev är effektivare än flera års fängelse."

Vad händer om mottagande person faktiskt är oskyldig? Tänk om den misstänkte köparen var han som lånade/stal min bil? Ett felaktigt skickat brev ger knappt en ursäkt - även om avsändarens mening var att ge mottagaren ett straff motsvarande flera års fängelse.

Kronofogdebrev och inkasso bör också vara diskreta. Att brev hamnar i fel brevlåda är inte ovanligt. Hon tog tillbaka att budskapet skulle stå på kuvertet, men ändå.

Skicka brev till dömda brottslingars familjer är en helt annan sak.

Konservatism eller liberalism, det viktigaste är att det blir av!

Det handlar om att låta alla individer blomstra på sitt vis. Det handlar om att erbjuda människor möjligheter men inte tvinga in alla i samma mall. Ledaren i SvD avhandlar boken "Krisen i skolan" av Jonas Olofsson. Boken handlar om vad som hände under förra gymnasiereformen, när de 2-åriga linjerna försvann och alla skulle bli högskolebehöriga. Det ledde istället till att fler inte slutförde gymnasiet och det i sin tur korrelerar med arbetslöshet och socialbidrag. Sverige behöver en gymnasieskola för alla, och därmed måste det bli en gymnasieskolan med större spännvidd. Alla vare sig vill, kan eller bör läsa på högskolan och detsamma gäller hantverkare eller ex receptionist. Det finns ett engelskt ordspråk som täcker in en hel del av problematiken "The road to hell is paved by good intentions". Det menas så väl men blir så fel, när man tror att alla vill ta samma likriktade väg genom livet. Den kommande gymnasiereformen som ska börja gälla 2011 tar flera kliv i rätt riktning. Men, som mycket riktigt påpekas i SvD, Vänsterpartiet vill inte ha några skillnader i akademisk ambitionsnivå mellan studie- och yrkesförberedande program. Effekten av det kan ses i ungdomars utslagning, arbetslöshet å ena sidan och sämre kunskaper på universiteten på andra. Hittintills har Vänsterpartiet fått som de velat i det rödgröna samarbetet, för skolan och skolpolitiken blir det en tvärnit och helomvändning.

tisdag 16 mars 2010

Ska elever betygsätta lärarePRODUKTION: Bo Wanngård och Kjell Forsgren. Alliansen skakar till lite i Sollentuna. Folkpartiet gillar inte moderatförslaget att elever ska betygsätta sina lärare. 1:e vice ordf i barn- och ungdomsnämnden Anders Morin, fp, förklarar läget på två minuter.

Till döden skiljer oss åt

Tänk vad många som gett detta heliga löfte till varandra, men när det är aktuellt för äldreboende för den ena parten så skiljer kommunen paret åt. Anledningen brukar vara att den ena är för frisk för äldreboende. Självklart ska par som vill bo ihop också få göra det. Blir därför glad när den lille människan fått rätt. Se artikeln i GT om paret som varit gifta i 65 år och nu äntligen få bo ihop. Detta ska vara självklart för alla äldre och den frågan driver nu Folkpartiet stenhårt.

Lennart underhåller på riksmötet

Folkpartiet hade ett givande riksmöte i Västerås. Öppningen av mötet kändes som ett vanligt medlemsmöte (fast lite fler människor) där vår Lennart Gabrielsson var den som öppnade och presenterade Jan Björklund och kommande talare.

Förutom givande seminarier och diskussioner så hade vi middag med underhållning på kvällen. Vi från Sollentuna blev överraskade när Lennart kallades upp på scen mitt i denna underhållning. Mest överraskad var nog Lennart själv...


Vi tackar honom för att han bjuder på sig och lägger ut denna ocensurerade klipp från uppträdandet. Jag tycker han var riktigt duktig.

måndag 15 mars 2010

Omega 3 när fisken tagit slut...

Att den essentiella fettsyran omega3 är bra mot hjärt och kärlsjukdomar tror jag att alla håller med om. Sedan finns det andra studier som säger att den är bra för hjärnans utveckling, botar eller skyddar mot tarmcancer m.m om det är sant vet vi nog inte ännu. Att vi i västvärlden oftast inte får i oss tillräckligt i vår "normala" kost vet vi dock. Japanerna har det bättre ställt än oss med sina Omega3 halter. Ett problem är att haven håller på att bli utfiskade, och det är ju därifrån fisken med Omega3 kommer ifrån. Även fiskodlingar måste matas med småfisk för att de ska få i sig sin Omega3. Men det finns snart (ett par år) Omega3 som kan intas från ett helt vegetariskt håll, genom att använda sig av en särskild ny sojasort. Ett fält på en hektar lär kunna producera motsvarande 25 000 portioner fisk (á 100g). Oljan som man gör har till skillnad från fiskolja lång hållbarhet och smakar som vanlig neutral sojaolja. Man kan tänka sig att man använder sojan bland annat i tofu, sojamjölk, yoghurt, som fiskfoder eller kanske kycklingfoder. Den här sojan har fått två nya enzymfunktioner som den lånar från en annan växt och från en svamp. Och ja det skulle aldrig gå med s.k. vanlig växtförädling. Det här är bara möjligt med genetisk modifiering.

Slut på pengar i Sollentuna?

Budgetuppstart på plan 13 innebar som väntat inga änglakörer eller dansande björnar jonglerande med facklor. Nåja, politiken kostar att man ibland förslösar några av sina timmar till ingen nytta, men det är det värt. Vad som också är värt något är att kunna betala sin parkering med SMS. Jag hade glömt lägga tillbaka bensinkortet och de svenska pengarna i plånboken efter utlandsresan. Kommunens avtal med VISA och Mastercard har inte kommit igång än och våra parkeringsautomater tar inte Euro (Ja, så är det faktiskt, trots att vi är en Eurokommun!) så jag stod för ett ögonblick bestört vid automaten och tänkte fula tankar tills jag kom på att jag kan betala p-avgiften med telefonen. Så otroligt smidigt! Ett litet SMS och vips har man betalt för en timme. Påminnelse kommer sedan automatiskt innan timmen är slut och man kan förlänga i oändlighet. Vilket jag också fick göra på budgetuppstartsmötet, fast det bidde kortare än planerat.

Jag har frågat runt lite bland folk för att höra när man tror att världen (läs Sollentuna) är mogen att skippa mynten i automaterna. Mynthanteringen är dyr både för att automaterna ska tömmas, men också för att de bryts upp och stjäls ur. Vad säger ni andra, när törs vi skippa mynten och bara hänvisa till kort och telefon? Kan man kanske rent av tänka sig att helt skippa automaterna och bara ha telefonbetalning? Det skulle spara en god slant åt kommunen och möjliggöra avgiftsbeläggning även där det bara finns ett fåtal platser, något som är omöjligt idag.

Regeringen gillar för övrigt inte kontanter, kan man förstå av nya lagförslag som ska ge mindre kontanthantering (DN, SvD). Parkering är dock inte en regeringsfråga utan i allra högsta grad kommunal. Jag är nyfiken. Vad tycker du?

Vill du SMS-parkera centralt i Sollentuna? SMSa 58 följt av mellanslag och därefter bilens registreringsnummer (58 ABC123) till 72395. Du får en bekräftelse per SMS. Kostnaden är 10:- vilket är 2:- mer än om du vänder ut och in på byxfickorna i jakt på småslantarna.

söndag 14 mars 2010

Matens Pris - Billigast vinner?

Hemma hos oss har vi mer och mer gått över till att köpa ekologiskt producerad mat och eller KRAV-märkt .
En familjemedlem har de senaste 10 åren drabbats av 3 olika former av cancer och då vill man göra allt ......för att leva så hälsosamt som det bara går.

Besprutad mat är det sista man vill ställa fram på matbordet.

Vi handlar mest via nätet från ekodirekt.se och mataffären.se.

Vår Ica-butik har också ett bra urval ekoprodukter.


P1 sänder just nu en serie program ( 5 ) om maten och hur den produceras -" Matens pris".

Start 28/2 "Bakom mjölken"

7/3 "Biff i regnskogen"

14/3 "Dopad paprika"

Du som är det minsta intresserad av vad du äter rekommenderar jag att lyssna. http://www.sr.se/

Vem visste tex. att soja som produceras i Brasilien och som våra svenska kor och kycklingar föds upp på - besprutas med gifter förbjudna i Sverige och EU.

Vem visste att boskap i Brasilien betar på mark röjd, inte med traditionella metoder, utan med hjälp av så hälsofarliga kemikalier att personer som hanterar dem skadas och dör.
( kemikalier besläktade med hormoslyr och agent orange)


Köttet säljs i Sverige under beteckningen naturkött!

Den gödsel korna skapar är så giftig att den inte kan användas på åkrarna därför att all växtlighet där den läggs dör!

Vi kan köpa billig oxfile i Sverige. Valet är vårt - billigt - eller lite dyrare. Kvalitet eller kvantitet.

Enligt programmet så äter vi 85 kg kött per person och år i Sverige. Låter väldigt mycket .

I min familj väljer vi numera kvalitet framför kvantitet så gott det går . Vi älskar oxfilé men äter det inte så ofta. Billig kyckling blir det nog inte heller, snarare ekologiskt uppfödd - och lite dyrare.

Frukt och grönt - nästan alltid ekologiskt.

Den logiska slutsatsen blir iallafall för oss - inga gifter på matbordet Krav-märkt och ekologiskt i största möjliga mån.

Men det rimliga borde ju vara att allt mat som vi köper är producerad på ett miljövänligt sätt och att varan är hälsosam för konsumenten likaväl som för producenten/bonden/lantarbetaren.


Hur miljövänligt är det att skövla regnskogen för att vi ska få allt lägre matpriser?


P1, Sveriges Radio och journalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman tack för viktig konsumentupplysning.Tummen upp för bajs i påse, men vi måste ändå bli färreTvå saker fångar speciellt mitt intresse i DN idag. DN debatts varning om befolkningsexplosion och vetenskapsredaktionens artikel om Peepoo (tyvärr inte tillgänglig på nätet). Peepoo har jag läst om tidigare, en kollega på jobbet som för något halvår sedan blev bekant med uppfinningen såg till att även jag förstod det geniala med idén om den hygieniska lilla toalettpåsen som hindrar smittspridning och ger nyttig gödsel. Att denna mobila toalett dessutom skulle kunna bidra till att flickor i puberteten inte slutar gå i skolan är en svindlande tanke.

Jag tycker ordet hjälte är ett av svenskans mest missbrukade, men använder det gärna om Anders Wilhelmsson, Björn Vinnerås och Annika Nordin. Det har de förtjänat för sin fantastiska uppfinning. Jag dristar mig inte till att använda samma ord för befolkningsexperterna med debattartikeln, men jag beundrar ändå deras mod när de vågar gå ut och säga att vi måste bli färre på jorden och att ansvaret vilar även på industrivärldens axlar. Jag delar den uppfattningen, hur politiskt inkorrekt den än är. Det har jag alltid gjort, men varje gång jag försiktigt viskat fram min åsikt har jag omedelbart genomborrats av onda blickar från alla håll. Jag missunnar naturligtvis ingen glädjen av att bli föräldrar, tvärtom, jag vill ge alla den möjligheten och just därför kan vi kanske inte alla få valfritt antal egenproducerade ungar. Det finns få saker som retar upp folk mer än att säga just detta. Det verkar vara en djupt rotad generations-, köns- och kulturoberoende grundvärdering man trampar på. Länge, länge var jag övertygad om att jag ändå ”skulle ta mitt ansvar” och inte föda några egna barn. Aldrig har jag känt mig så ensam om en åsikt som när jag försökte motivera för andra varför jag faktiskt ville adoptera istället för att själv föda mina barn trots att jag är fertil. Jag lyckades faktiskt inte hitta någon, inte ens maken, som förstod mig. Till slut gav jag upp att ens viska om allas vårt gemensamma ansvar för att förhindra en befolkningsexplosion som i framtiden kan komma att leda till otroligt frihetskränkande åtgärder. Nu kanske jag törs börja viska igen.

Jag hoppas faktiskt att det var fler än jag som satte teet i vrångstrupen av att till frukosten få serverat att det nuvarande födelsetalet på 2,6 barn per kvinna skulle leda till att jorden år 2300 ska befolkas av 134 000 000 000 000 (134 tusen miljarder) människor. Det är många, väldigt jättemånga faktiskt. Alldeles för många. Om vi inte tillsammans, på helt frivillig väg, kan hitta sätt att vända trenden ska det tyvärr bra mycket mer innovativa idéer än Peepoo till för att göra det möjligt även för kommande generationer att få uppleva den största glädjen, den att få bli föräldrar.

torsdag 11 mars 2010

Buller

Vi har alla olika uppfattningar om buller. När jag och min fru diskuterar detta, kan jag konstatera att hon efter 40 år i förskolan har en helt annan uppfattning om vad som är tolererbart buller än jag. Sollentuna är enligt min mening en synnerligen bullerstörd kommun. Vi har stora trafikleder som E4, Norrortsleden, Rotebroleden samt järnvägen och flygtrafik, som alla bidrager till den bullermatta, som mer eller mindre konstant täcker vår kommun. I planeringen finns en ny trafikplats i höjd med Silverdal, där E18 fortsättningsvis kommer att möta E4 och givetvis också förbifart Stockholm, som kommer att börja/sluta i höjd med Häggvik. Flyg- och järnvägstrafiken kommer inte heller att minska, vilket innebär att vi i vår framtida planering måste ”ta höjd” för ännu mer buller.

Hur skall vi i Sollentuna hantera detta?

Enligt min uppfattning måste vi öka våra ansträngningar att påverka vägverk, banverk, luftfartsverk och andra att bullerdämpande åtgärder är en nödvändighet, både vad gäller befintliga investeringar och nya. Vi måste förbättra kollektivtrafiken, inte minst till Arlanda, för att minska belastningen på E4 och andra trafikleder. Och sist men inte minst är det viktigt att skapa en ökad medvetenhet hos kommuninnevånarna om vikten av ett minskat buller!

Gunnar Bergqvist

Huliganer ska inte få förstöra fotbollen

Om vi inte tar nya krafttag mot huliganerna kommer de att livet av fotbollen. Då talar vi inte bara om spelarna utan även åskådarna kommer att fråga sig om de vågar gå på matcherna. Den fd Hammarbyspelaren Sebastián Eguren har nyligen skrivit på för AIK och enligt ett antal Hammarbyhuliganer skulle han inte ha gjort det. Igår tog de sig in på Skytteholms IP under en träning för att hota Eguren, skriver svenska dagbladet. Flera av dessa huliganer är kända av polisen och jag tycker att nästa gång AIK spelar match så ska den/de som dömts för ett huliganbrott vid samma tidpunkt som matchen spelas, vara skyldig att anmäla sig på polisstation på annan ort. Denna påföljd finns i dag i Storbritannien, där den tillämpas med framgång. Ett annat koncept, som Folkpartiet har drivit tidigare, handlar om att bussa busarna så långt från matchen som möjligt. Det är naturligtvis också en bra lösning men inget behöver utesluta det andra. Huliganerna ska inte tvinga vare sig spelare eller åskådare från att engagera sig i fotbollen. Det vore att abdikera från vårt samhällsansvar att tillåta en sådan utveckling.

onsdag 10 mars 2010

Steg mot ökad jämställdhet

Just läst Hanna Clerkestams inlägg Avtala om delad föräldralön - ett steg mot ökad jämställdhet? Det ger mig lust att välkomna er till min blogg. Där berättade jag igår att manuskriptet är färdigt till min bok Kvinnan, mannen, tidsandan och den fria tanken.

Inspirationen till boken är att jag växte upp i ett sjöfolksmatriarkat där det var kvinnan som bestämde hemma och därför redan som barn började lägga märke till bristande jämställdhet i världen utanför och orättvisor mot flickorna. Som ordförande i FPU 1959 blev det naturligt för mig att utse jämställdhet till mitt profilkrav.

Boken ger mina iakttagelser och funderingar. Nu upptäcker jag att flera frågor som jag behandlat grundligt dyker upp i valrörelsen men då ytligt argumenterade. Därmed blev det bråttom att få ut boken, och nu är det arbetet igång. Mot bakgrund av vad jag skrivit är det intressant att studera nya inlägg. Hannas inlägg gläder mig genom att ta upp ett konkret förslag som är rimligt väl motiverat.

Att privatanställda män i genomsnitt får 2 600 kronor mer i ingångslön än sina kvinnliga kollegor i samma bransch beror inte bara på diskriminering och slentrian . Ett annat skäl är att fler män än kvinnor är risktagare och därför vågar kräva högre lön. Jag behandlar den frågan mer ingående i boken.

Lika lön för lika arbete är verkligen något självklart för liberaler: Den självklarheten får aldrig dölja att den stora orsaken till lägre löner för kvinnor är att de flesta arbetar på områden där lönerna är lägre. Höjs lönerna där, minskar större delen av den genomsnittliga löneskillnaden och fler män blir intresserad av att arbeta där.

Från Jusek citeras: "Vi är helt övertygade om att fler pappor vill ta ut en större andel av föräldraledigheten.” Detta är ett manscentrerat ordval som röjer ett manscentrerat tänkande. Det förminskar kvinnan. Att alltid bara tala om vad mannen vill och hur han skall påverkas förminskar kvinnan.

Är det så att ”fler mammor vill ta ut en mindre andel av föräldraledigheten”? Att döma av opionionsundersökningar vill de inte det. Det är fel att nonchalera detta, särskilt för liberaler.

Juseks framstöt om att utsträckt föräldralön skall krävas i avtalsrörelsen är en utmärkt idé. I avtalsrörelser spelar emellertid stora LO-förbund en avgörande roll. Utan att de driver kravet är det inte stora möjligheter ”för arbetsgivarna att dra sitt strå till stacken och ett steg mot ökad jämställdhet”. Utmärkt att andra förbund sätter igång!

Jag återkommer med besked om min bok när den kommer ut. I den ger jag inga enkla lösningar utan visar i stället fall där sådana saknar reellt innehåll och bara är signalord. Roligt att Jusek-framstöten verkar bättre grundad.

Avtala om delad föräldralön - ett steg mot ökad jämställdhet?

Som Folkpartist är jämställdhet en icke-fråga, det är en självklarhet att varje individ ska ges samma förutsättningar. Tyvärr ser verkligheten inte så ut. Jusek arbetsmarknadsundersökning 2009 visar att privatanställda män i genomsnitt får 2 600 kronor mer i ingångslön än sina kvinnliga kollegor i samma bransch.

Att kvinnor missgynnas på arbetsmarknaden till följd av graviditet och småbarnsår är även det ett faktum. Det finns inga enkla lösningar på problemet, men lika lön för lika arbete är för mig lika självklart som att vi Folkpartister måste sätta fokus på och driva jämställdhetsfrågor på alla nivåer; inom förskolan, skolan och inte minst på arbetsmarknaden där fördelningen av föräldraledigheten är en het potatis.

Jusek med Louise Adelborg i spetsen skriver följande: "...Vi är helt övertygade om att fler pappor vill ta ut en större andel av föräldraledigheten. Men detta har blivit en ond spiral. Familjerna förlorar ekonomiskt om papporna tar ut en större andel av ledigheten eftersom män redan från början har en högre lön. Därför yrkar vi i avtalsförhandlingarna från Juseks sida på sex månaders utfyllnad av föräldralön. Det vill säga att våra medlemmar får ut 90 procent av lönen under sex månader. Vi vill reducera de direkta ekonomiska hindren, utan att valfriheten går förlorad och att föräldrarna inte drabbas ekonomiskt på samma sätt som idag."

Kan detta vara en väg att gå för att få de privata arbetsgivarna att dra sitt strå till stacken och ett steg mot ökad jämställdhet?

http://www.jusek.se/templates/JK_SimplePage.aspx?id=55076

tisdag 9 mars 2010

Vi kan sortera mera

Det har gjorts stora plockanalyser från sopberget från respektive norrortskommun. Den visar på att vi kan bli mycket bättre på att sortera vårt avfall. I Sollentuna kommun så består avfallet i den gröna tunnan till 43% av matrester (flerbostadshus) och 33% (småhus). Anmärkningsvärt med tanke på att flertalet hushåll i många år haft möjlighet att sortera ut matavfallet till den bruna tunnan.

Vad gäller annat avfall så ligger vi kring snittet i jämförelse med andra kommuner. Det som finns i soporna och inte borde finnas där är returpapper ca 5 %, pappersförpackningar ca 7%, glas ca 3%, metall ca 1% samt farligt plus elavfall 1%.

För att vi ska kunna bli bättre på att sortera så ligger det i SÖRABs plan att avfallshanteringen måste utgå från människors behov. Det ska vara enkelt och lätt att sortera både för individen och den som hämtar avfall. Avfallshantering måste ha en naturlig plats i kommunens planering.

Men kommunens invånare och företag måste också vara öppna för att vi får fler sophanteringsplatser. Tänker på situationen nere på Skogstorpsvägen, där en hårt belastad och trafikfarlig avfallsplats ännu inte hittat ett annat ställe att vara på eftersom det blir ständiga överklaganden på alternativa lösningar.

måndag 8 mars 2010

Folkpartiet bör verka för att beslutet om elevenkäterna bör rivas upp

Den elevenkät om undervisningens kvalitet som ledningen i den kommunala skolan i Sollentuna utarbetat, och som går ut på att eleverna ger omdömen om sina lärare i ett antal avseenden, kommer dessvärre att införas trots Folkpartiets protester. Vi yrkade i Barn- och ungdomsnämnden på att enkäten i sin nuvarande utformning skulle stoppas. Detta motsatte sig de andra Allianspartierna, samt Sollentunapartiet.

Visst är det bra med utvärderingar men enkäten i sin nuvarande utformning kan leda till allvarliga negativa konsekvenser. Till att börja med är det möjligt att enkilda rektorer har enkäten till grund i sin lönesättning. Det finns då en risk att lärare sätter för "snälla" betyg för att få bra omdömen av eleverna, med betygsinflation som följd. En annan risk kan vara att ett antal elever kommer överens om att sätta oförtjänt dåliga omdömen om en lärare. Då kan lärarens löneutveckling påvekas negativt. Eftersom enkätreultaten blir offentlga kan också oförtjänt dåliga omdömen skada en lärare. Till saken hör att enkäten ska göras redan från årskurs tre.

Utvärderingar måste bygga på tillit. Jag tror att denna enkät i stället riskerar att skapa misstro. Jag tycker att Folkpartiet måste verka för att enkäten dras in som ett krav inför nästa mandatpeiod.

Anders Morin (FP),1. vice ordf, Barn- och ungdomsnämnden

söndag 7 mars 2010

Bostadsbristen kan inte byggas bort

Låt oss börja säga som det är: bostadsbristen kan inte byggas bort i Stockholmsområdet.

I fjol ökade befolkningen med 38 000 i Stockholms län. Det var 45 procent av Sveriges hela befolkningsökning. Födelseöverskottet stod för 13 000; nettoinflyttningen för 25 000. Allra mest ökade regionens urbana kärna, Stockholms stad och närförorterna. Sollentuna växte exempelvis med 1 250 personer.

Enligt prognoserna ska Stockholmsregionen växa med 500 000 på 20 år. Det är en ny stad, stor som Göteborg! Enbart Stockholms stad kommer att växa med Linköpings befolkning.

Trots den besvärliga bostadsmarknaden och trots att skillnaderna i levnadskostnader mellan Stockholm och övriga landet är betydligt större än löneskillnaderna flyttade alltså 25 000 människor hit i fjol, ibland för jobb och studier, ofta för den urbana livsstilen.

Bara att bygga i takt med befolkningsökningen är en prestation. Det förutsätter förtätning, att vi bygger stad även i Sollentuna. Att rulla ut nya villamattor för en halv miljon människor är en social och miljömässig omöjlighet.

Bostadsbristen kommer att bestå så länge dragningskraften i Stockholmsområdet, framförallt dess urbana kärna, är så stark att ett par tiotusental människor flyttar hit varje år trots de höga levnadskostnaderna och den besvärliga bostadsmarknaden.

fredag 5 mars 2010

Mera RUT

Nu har de senaste siffrorna kommit, de som jag längtade efter, de som visar hur många som avänt sig av RUT - och ROTavdraget efter 1 juli 2009.

(Fr.o.m. 1 juli 2009 betalar kunden halva fakturakostnaden och slipper ligga ute med pengar för avdraget till nästkommande år.)

Visst blev det så - många fler tog chansen att få hjälp med ombyggnad och vård av hemmet.
Läs mer här:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kraftig-okning-av-rut-och-rot_4380787.svd

torsdag 4 mars 2010

Förändring eller förbättring? Vad väljer du?

Under en vecka har det på Socialdemokraternas hemsida nu funnits ett citat från Mona Sahlin. Jag klarar inte av att hålla mig från att referera till det längre (jag trodde de skulle ändra det ganska fort).

Så här är citatet:

"Valdagen handlar om valet mellan förändring eller förbättring. Vi vill förändra politiken..." - Mona Sahlin.

Det finns massor massor jag vill förändra. Men till skillnad från Mona Sahlin så vill jag göra förändringar för att förbättra. Skulle jag tvingas välja så skulle jag tveklöst välja förbättring först.

onsdag 3 mars 2010

RUT-avdrag och Mona Sahlin(S)

Ideologi = politisk troslära / åskådning
Princip = rättesnöre, levnadsregel

Så står det i "Ord för ord" 1964 års upplaga som jag fick av pappa i 14-årspresent.

När jag läser i media att Mona Sahlin som är vänsterblockets statsministerkandidat anser att man inte kan ställa andra krav på (s)- företrädare som tex. förre finansministern Bosse Ringholm, fd. socialministern Ylva Johansson, tidigare statsråd som Leif Pagrotsky och förre statsministern Göran Persson osv. än på andra så undrar jag....

Visst, alla är lika inför lagen, men, om man företräder ett parti som har på sitt program att ta bort, i detta fall avdraget för hushållsnära tjänster, RUT-avdraget, så hycklar man (dvs. de) som utnyttjar detta avdrag - samtidigt som man (bla. Ylva Johansson) anser sig ha råd att betala fullt pris för denna tjänst. Dvs. man utnyttjar själv det som man av ideologiska skäl vill avskaffa!

Står man för något så anser jag att när man varken riskerar något eller att det kostar något så är det rimligt att man också lever efter sina principer - följer sin ideologi.
Jag menar att om nu inte ovan nämnda personer ens kan leva enligt sina principer och sin ideologi när inget står på spel hur skulle då dessa personer göra när man verkligen riskerar något?
Jfr personer i diktaturer som riskerar sina liv för att kämpa för det man tror på ; demokrati/homosexuellas rättigheter/kvinnofrigörelse etc. etc.

(1, 2, 3, 4, 5)

tisdag 2 mars 2010

Politiken gör oss lyckligare!


Idag kan man läsa i The Guardian om forskning som visar att politiskt engagemang gör människor lyckligare! Så alla glada folkpartister och andra politiskt aktiva, gläds med att engagemanget faktiskt ger ett mer lyckligt liv, trots många möten och sena kvällar! Det kan man kalla att förena nytta med nöje!

Nu öppnas kranarna i (S)tockholm

Sossarna i huvudstaden kastar allt mer lystna blickar på stockholmarnas plånböcker. I DN kan vi läsa om deras strategi för förorterna. Frågan är om det är en strategi för ett bättre liv för fler stockholmare eller för fler s-röster i förorterna. Det är nämligen en hel del gammal riktad förortsskåpmat som luftas. Verkligheten har ju visat att tidigare särskilda förortssatsningar inte varit så lyckade. Men de gav förstås en del röster...

Synen att det skulle behövas särskilda satsningar för särskilda människor kan jag inte begripa. När Alliansen inför jobbskatteavdrag och skattereduktioner för att stimulera hela landet till mer och fler jobb gals det i högan sky. Nej, riktat till särskilda väljargrupper ska det vara.

Det förslag som sticker ut mest är det om kommunala mikrolån. Skattebetalarna ska bli riskkapitalister som finansierar företag som inte anses hållbara i den vanliga världen. Grattis stockholmare! Det behövs ingen Einstein för att begripa att det kan komma att rinna rätt friskt ur era plånböcker när sossarna i Stockholm ska vinna förortsröster.

Min fråga till S i Sollentuna är: Kommer även ni att kräva att Sollentunaborna blir riskkapitalister med särskild profil på högriskföretag i förort? Väljarna har rätt att få veta om detta blir ett tillägg till höjd inkomstskatt(konkret besked i april), höjd fastighetsskatt, förmögenhetsskatt, slopat RUT-avdrag och ROT-avdrag.