söndag 23 januari 2011

Back to basic i 2010-taletAtt vara en del av politiken som ska styra och påverka skolorna för alla barn i Sollentuna förpliktigar. Under ett par dagar i förra veckan deltog jag i seminarier och besök där man diskuterade framtidens skola, särskilt med ett tekniskt perspektiv. Det var väldigt inspirerande.
Jag erkänner, jag är en teknisk fossil. De mer avancerade mobiltelefonapplikationerna är ett mysterium för mig. Efter dessa dagar så har jag kommit såpass långt att jag ringat in en del av min okunskap.

För mig är en nyfikenhet på ny kunskap och en utvecklingsvilja ihop med ett liberalt sätt att möta utmaningarna på den globala arenan inför framtiden. Det finns så mycket nytt, och det kommer ännu mer inom de närmaste åren.

En mobiltelefon nu är så mycket mer än ett sätt att prata med kompisar eller mamma. Mobiltelefon, Ipod, Ipads och allt vad det heter kan användas positivt och konstruktivt i undervisningen istället för att beslagtas. Vi fossiler får inse att nätet och uppkopplingen finns där, vare sig vi vill eller inte.
Internet var inte en fluga. Den första facebookrevolutionen har just nu ägt rum i Tunisien.

Vi måste istället diskutera hur man ska använda sig av tekniken. Vad är det ok att säga på nätet och i verkligheten? När är det ok att prata eller smsa till kompisar och när ska man lyssna på den som pratar med/till en? Nätettikett är nödvändigt.

Tekniska hjälpmedel kan ge möjlighet att individualisera undervisningen på ett nytt sätt och faktiskt ge möjlighet att leva upp till de vackra orden i läroplanerna. Den skola som vi har nu är särskilt dålig för pojkar, de nya tekniska hjälpmedlen kan hjälpa dem som har spring i benen att lära sig under tiden som de kickar boll. Dataspel kan vara ett sätt att lära sig multiplikationstabellen eller rättstavning. Vi måste ta vara på möjligheterna.

Vi måste arbeta med tiden inte mot och använda oss av och utveckla användandet av alla metoder och tekniska lösningar för att hjälpa barnen att lära sig grunderna men därutöver också hjälpa fram en ny generation som ska leva i "information overload", vara kreativa och innovativa, mångkulturellt kompetenta globala medborgare.

Inga kommentarer: