måndag 6 juni 2011

En dator till varje elev redan nästa år!

Det är naturligt för alla elever att använda sig av datorn som hjälpmedel. Datorerna används för att lära eleverna engelska, med bra uttal, matematik, SO och sitt eget språk. De är billiga i inköp, robusta och tåliga. Det finns trådlöst nätverk i skolan så att eleverna kan ta reda på fakta på internet.
Eleverna bor i en av de snabbast växande ekonomierna på sin kontinent. De bor i Rwanda och nästa år kommer alla elever ha varsin dator i skolan, allt detta i ett ovanligt bra inslag på TVnyheterna.
I Sollentuna har vi som mål att vara där året efter, 2013.
Det kan kännas ovant men Afrika kan gå om oss på fler arenor.
Jag kan bara säga grattis Rwanda och lycka till.
Vi får jobba på här hemma och minnas att vi ligger bra till med svenska mått.

4 kommentarer:

Magnus Blixt sa...

Ja, fungerande kommunikationsverktyg får väl räknas till skolans infrastruktur och skolmiljö 2.0: http://pedagogstockholmblogg.se/mblixt/2011/05/26/skolmiljo-2-0.

Samtidigt får vi inte stirra oss blinda i tekniken, utan engagerade lärare och annan skolpersonal blir det ändå ingen kunskapstillväxt.

Riktningen är också viktigare än hastigheten, jag skulle nog ta en rejäl funderare över om inte surfplattor är ett bättre alternativ - enklare, smidigare, hållbarare. Lär av Stadens (avskräckande) exempel: http://pedagogstockholmblogg.se/mattiaswahlstrom/2011/05/02/det-ar-stiltje/

Carina Knorpp sa...

Ja visst är det ett verktyg bland många andra och skolan måste finnas där. Inte allt för långt efter i förståelse också för att hjälpa eleverna att navigera rätt i deras värld. Verktyget datorn kan vara effektivt om det används rätt. Men det sker inte bara genom att köpa datorer. Det handlar, som alltid, om bra och duktiga lärare som ser individer och hjälper och styr eleverna mot kunskap och förståelse.

Magnus Blixt sa...

Lite forskningsperspektiv:

http://www.skolporten.com/art.aspx?id=JBuzR

http://www.skolporten.com/art.aspx?id=JCt5N

Vet också att Martin Tallvid mfl kommundoktorander i Göteborg här på väg mot disputation inom ämnet "en till en", innan det bär iväg alltför snabbt bör man förstås se till att riktningen är rätt.

Apropå det - har Sollentuna några kommundoktorander? Dvs lärare som faktiskt forskar på en del av sin tjänst, i kommunen, åt kommunen (skolan)?

Carina Knorpp sa...

Magnus, jag ska kolla upp kommundoktorander inom grundskolan. Jag vet att det finns minst två på gång i gymnasieskolan.