torsdag 17 november 2011

Slopa bidragen.

Riksmedia fortsätter att rapportera om tvivelaktiga ersättningar till riksdagsledamöter för lägenheter de har i Stockholm. (Aftonbladet - Expressen - Dagens Nyheter)

Jag tycker att det är dags att stoppa den här cirkusen nu. Mitt förslag är att man istället höjer riksdagsledamöternas lön med t.ex. 10 000 kr / månaden, och sen får de betala skatt på pengarna och självklart göra avdrag för dubbel bosättning i självdeklarationen. Avdraget görs i ruta 09, under (2) Avdrag - Tjänst.

Regeringen och riksdagens ambitioner senaste åren har varit att fler ska kunna leva på sin lön och slippa bidrag. Dags att riksdagsledamöter också finansierar sitt dubbla boende med sin lön, precis som alla andra i liknande situationer.

Nackdelen med mitt förslag är att någon som har som arbetsuppgift att administrera dessa ansökningar om ersättning från ledamöterna blir arbetslös och att riksmedia måste leta efter något annat trevligt att rapportera om. Tror ändå att det är problem vi kan leva med...

/Nicolaus Anderbom

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skall även de som har en övernattningslägenhet eller bor i Stockholm ha löneförhöjningen?

Anonym sa...

Riksdagsledamöterna borde få sin redan höga lön sänkt,och som konsekvens därav t ex övernatta på vandrarhem.

Jan-Olov sa...

Öhhh varför höja lönen? Klarar Ni inte av att betala dubbelt boende med den lön Ni har? Det får många av oss andra göra med betydligt lägre löner.

Nicke sa...

Anonym 1: Ja, alltså syftet med förslaget var att förenkla och få bort "fusket". Ska man börja sortera ut de som har övernattningslägenhet eller bor i Stockholm blir det kostnader för att administrera igen. Tror inte att det blir dyrare för staten att höja deras lön med X kr, för att man ska ju betala skatt också. Marginalskatten borde bli ca 50-55%? Ca 30% går till ledamöternas hemkommun i form av kommunalskatt.

Anonym 2: Vill man plocka poäng hos folket hade ditt förslag varit det bästa. 10 000 kr var bara en siffra tagen ur luften. Borde ha skrivit X kronor istället. Vill man spara pengar på riksdagen kan man sänka antalet ledamöter istället. Från 349 till 299, 249 eller 199?

Jan-Olov: Ni? Jag sitter inte i riksdagen och kommer heller aldrig att göra. Jag har inte ens något uppdrag i kommun eller något alls. Jag är bara vanlig medlem i FP Sollentuna som får utlopp för mina tankar här. Kul att någon läser och orkar kommentera.