fredag 16 december 2011

Tänkvärt från Brysselliberalen


Visst går det att följa FPs företrädare i Europaparlamentet på deras hemsida – men då gäller det att komma ihåg att hälsa på där. Sådant glömmer jag lätt och uppskattar därför Brysselliberalen, alltså nyhetsbrevet. Här glimtar ur det senaste.

One Health
 Marit Paulsen: Har hos EU:s folkhälsokommissionär, John Dalli, pekat på att ”förebyggande användning av antibiotika på djur” bara är ett sätt ”att kringgå dagens förbud mot antibiotika som tillväxtbefrämjare”. Dalli höll med. Kommissionen kommer under parollen "One Health" att bevaka hela kedjan i djurhållningen.

Toppmötet
 förra veckan Olle Schmidt: Mötet lyckades nå överenskommelse om striktare regler och om automatiska sanktioner för länder som inte följer dem. Lyckades inte få med samtliga 27 EU:s medlemsländer. Euroländerna vill nu få mellanstatligt avtal med de övriga. Sunda finanser och budgetdisciplin är precis vad Sverige har drivit på för. Vi bör därför delta i det nya fördjupade europlus-samarbetet.

Nej till förlängt fiskeavtal med MarockoCecilia Wikström: Glad åt att EU röstat nej till att förlänga fiskeavtalet med Marocko, ett avtal som strider mot folket i Västsaharas mänskliga rättigheter.

Nästa veckas framstötar Cecilia om det gemensamma EU-patentet, Marit om ny handelsstrategi för Nordafrika efter den Arabiska våren, Olle om parlamentets årliga skatterapport, bland annat problemen kring dubbelbeskattning av medborgare och företag.

Inga kommentarer: