fredag 30 december 2011

Vardagsmotion ger folkhälsa

Idag fick jag höra en berättelse om en skola som belönar elever, när de har presterat extra bra eller snabbt, genom att ge dem chips, läsk och extratid vid datorn. Hon som berättade gav en extra vinkling till det helt orimliga i detta genom att berätta att när hon gick i skolan på 70-talet så belönades man med extra rast - utomhus.

Vad hände under de cirka 40 år som löper mellan dessa två olika sätt att se på vad vi mår bra av? Hur kommer det sig att skolan i berättelsen belönar med dålig mat istället för med goda vanor?

I dagens Uppsala Nya Tidning (UNT) presenteras en undersökning som på ett tydligt sätt visar vilka fördelar det finns med att agera enligt 70-talsmodellen, alltså att vara ute och röra på sig istället för att käka chips och dricka läsk.

Fysiskt aktiva föräldrar som inte röker är inte bara själva friskare utan ger sina barn en bättre hälsa. Barnen är smalare än snittet och har även bättre blodvärden än barn till föräldrar som är mer stillasittande. Studien som publicerades i European Journal of Public Health visar också att ju mer fysisiskt aktiva föräldrarna var, desto mindre vanligt var det att barnen var överviktiga.

Om föräldrarna rökte tenderade barnen att ha högre vikt och högre halter av fetmahormon än om föräldrarna inte använde tobak.

I de allra flesta studier finns samband mellan utbildningsnivå hos föräldrarna och ekonomi men i denna studien fann man inte något sådant samband.

Vad vi vet är att livsstilsfaktorer som motion, mat, stress, rökning, alkohol med mera påverkar risken för att insjukna i exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar med också diabetes typ 2 och övervikt och att det tar lång tid innan vi ser resultat av livsstilen. Vi vet också att livsstilsvanor grundläggs tidigt. Skolidrotten är självklart ett viktigt redskap för att alla barn ska röra på sig regelbundet men kvällar och helger är också väldigt bra tillfällen att röra på sig. Föräldrarnas ansvar är enligt mitt sätt att se betydligt större och betydligt mer avgörande än antalet idrottstimmar i skolan.

Vad som hände de där 40 åren?

Jag tror att bilen är ett av de största bovarna. På 60-70- talen cyklade nästan alla barn till skolan, även föräldrarna som följde med. Det tar inte många minuter extra per dag att cykla till skolan istället för att köra bil. Det handlar oftast mer om bekvämlighet vill jag påstå.

Motionen görs till projekt och planeras i väldigt hög grad. Egentligen inget fel i det men den andra motionen, den vardagliga, har liksom försvunnit. Promenaden till mataffären, cyklingen till skolan eller musikskolan är ersatta med bil.

Vi har alldeles för bråttom. Motion ger oss endorfiner och syresätter blodet. Vid stress bryts kroppen ned (ja det kan man påstå). När man byter ut stressen du upplever när du kör bilen till träningen, med att istället cykla från pendeln/bussen/ bygger du upp din kropp och din hälsa, får motion och kan stressa mindre.

Det gäller att vara smart med sin tid och ge förutsättningar i vår vardag för motion! Det är inte alltid lätt men är värt ett försök.

Gott slut!

Maria Sitell

Inga kommentarer: