söndag 15 januari 2012

Kahn Academy tillhör framtiden

Har ni inte besökt ted.com (Ideas Worth Spreading) så gör det (eller se de textade avsnitt som ibland går på Kunskapskanalen).

Du kanske inte känner till Kahn Academy. Isåfall är det värt 20 minuter att lyssna på hans presentation på Youtube ( http://www.youtube.com/user/khanacademy ).

Allt nytt häftigt behöver inte vara framtiden - men för mig borde Kahns ideer finnas med i undervisningspedagogiken i framtiden.

Själv gjorde jag hans kurs i "Exponents 1" och "Exponents 2" för att inte bara uppmana andra att prova. Del ett gick strålande. I del 2 gjorde jag flera irriterande slarvfel så att jag halkade ner i fick nästan börja om.

Att det är på engelska blir en nackdel för svenska elever. Jag hoppas Björklund kan peka på någon att utöka Kahn Academy med svenska delar.

En väldigt väldigt stor fördel är att denna undervisning är fri på nätet. Kan vi bygga vägar för miljarder som kreti och pleti kan köra runt på så borde ett statligt Undervisningsverk kunna göra detsamma med kunskap.

Ni som funderar på vad datorn kan tillföra i skolan har i Kahn Academy en del av mitt svar.

1 kommentar:

Magnus Blixt sa...

Jag håller med om att prioritering mellan hårda vägar och mjuk kunskap borde vara något annorlunda än idag.

Kahn har absolut något att erbjuda och bör uppmuntras även här. Sedan tror jag inte vi ska tro att detta löser allt, det finns fortfarande starka och tydliga behov av mänskliga mötesplatser där man lär sig annat än hårda kunskaper. "The flipped classroom" är också något värt att titta på och fundera över, inte som mirakelkur, men som en del i en skola med mångfald när det gäller möjligheter till individuellt lärande.