lördag 2 juni 2012

Mer Gnu/Linux i Sollentuna

Det ska erkännas att Sollentuna är lite mindre än München. Men 2003 startade de ett projekt att byta mjukvara i deras datorer till Gnu/Linux. Till dags datum uppges de ha sparat 4 miljoner Euro.

För de flesta låter det här skrämmande att byta.  I praktiken är steget inte så stort för de som har datorn för att surfa, skicka mail och skriva dokument. För 92% av användarna så täcker detta allt.  För återstoden finns lösningar eller så kan alternativ kan arbetas fram (man kan behöva tänka lite nytt).

Mer kommer i framtiden göras via din webbläsare.  Vad din dator har för operativsystem blir mer sekundärt.

Minskade licenskostnader är såklart positivt. Att ha dokument i öppna format ger framtidssäkring.  Demokratimässigt så är det bra när medborgarna inte känner sig tvingade att köpa program (läs MS-office) för att skola/fritids/kommunen använder det (även om mycket nu kommer i pdf-format).

Kommer ni ihåg när ni inte kunde öppna docx-filer i Word?  Tror du det är sista gången Microsoft tappar bakåtkompabiliteten och tvingar användarna att köpa nytt?

Första steget är installera OpenOffice eller LibreOffice. Det är gratis och du har påbörjat att smaka på något nytt.  Frihet kan smaka konstigt i början, men man vänjer sig...

Inga kommentarer: