fredag 17 augusti 2012

Vem vill välja KOL och cancer?

Friliberaler tycker att det går för långt i Australien i och med beslutet om hårdare lagar mot tobak, vilket basunerades ut i medier igår. Deras argument är bland annat att man ska låta människor använda sitt eget förstånd för att själva välja vad som är bra eller dåligt. Samma personer anser att myndigheter inte ska berätta om jag ska röka eller inte. Även argument som "nåt ska man väl dö av" har jag hört  ibland. Jo, det är ju sant, det gör man.

Rökningen bidrar till dels fler sjukdomar än andra ovanor, dels till för tidig död. Vem väljer det?

Jag räknar mig till den liberala skaran och tycker att Australiens stränga beslut för tobaksförsäljarna är helt strålande. De nya lagarna som träder i kraft den 1 december i år innebär att det inte längre blir tillåtet för tobakstillverkarna att visa sina märkesspecifika färger och logotyper på tobakspaketen. I stället får de endast markeras i ren text, och förpackningen ska mot en olivgrön bakgrund främst täckas av bilder på cancersvulster i munnar, blinda ögon, sjuka barn.

Osmakligt? Kanske, men betydligt mindre osmakligt än vad det är att få de sjukdomar som lika säkert som amen i kyrkan drabbar många, många människor just på grund av tobaksrökning. Allt som går att göra för att exempelvis förhindra att barn utsätts för tobaksrök eller att förhindra att unga börjar röka är en väldig vinst. Först och främst för personen det gäller, men även för sjukvården som får ta hand om sviterna. Och för anhöriga.

Människor ska ges möjlighet att kunna göra egna val om vad som är bra för dem - och för dettta behövs det rätt förutsättningar. Jag tycker att Australien mycket väl visar hur det ska gå till att beskriva att tobak är dåligt för hälsan. Flera länder tänker följa efter dem: Storbritannien, Canada, Indien och Nya Zealand. Jag saknar Sverige på listan.

Maria Sitell

1 kommentar:

Kjell Ericson sa...

Schysst "partydödare" att lägga ett ciggpaket med sådan bild på bordet :-)

Texten har jag inga problem med. Bilderna är jag mer skeptisk till. Det ska bli spännande och höra vad detta gör för nyrekryteringen av rökare i Australien.

(själv är jag icke-rökare)