tisdag 11 september 2012

TV-licens och digitalradio

Frågan om TV-licens är en cykelställsfråga.  Men eftersom cykelstället stått på helt fel plats länge så blir det svårt att låta bli att diskutera den.

Idag skriver utredarna i DN om sina tankar. Jag tycker det är bra att licensavgiften tas bort och att det går som en skatt. Varför en gräns på 18 år kommer in förstår jag inte.

Vad jag inte förstår helt är underbetyget till regeringen att de inte kan låta anslaget vara oberoende av övriga posters förhandlingar i budgeten.  Det måste bara bli extra komplicerat att min avgift (som är en skatt) ska in på ett separat konto för att sedan ges till Svt.  Riksdagen bestämmer ändå skattesatsen och uppdraget till Public Service. Oberoendet som är så viktigt är och kommer förbli en tunn fasad där enda garanten är demokratin. Det viktiga kommer alltid vara maktens syn på public service och inte exakt hur finansieringen kommer in.

Som IT-människa gillar jag digitala saker. Utredningen vill satsa på digitalradio. Det är säkert bra, men det blir en kapitalförstöring för mig ifall analoga nätet släcks. På jobbet lyssnar jag utan problem på min farfars 40 år gamla radio som funktionsmässigt bör hålla lika länge till. Alla dagens radios blir skrot ifall analoga nätet släcks.

Fem steg fram och ett bak åt sidan är mitt betyg.

Inga kommentarer: