fredag 9 november 2012

Flextid i skolan

Igår var jag på verksamhetsbesök på Tegelhagsskolan i Sollentuna.  Känd för att ligga långt framme med datorer i skolarbetet. De två första klassrummen jag såg satt med dator uppe, det tredje satt det och läste böcker.

En reflektion jag vill dela med mig är att de har en flextid för barnen. Det fungerar visst utmärkt och som förälder låter det nästan magiskt bra. Tänk att slippa alla "skynda, skynda, SKYNDA" man säger till barnen för att hinna i tid.  Tänk att kunna sprida ut trafikkaoset runt skolan över en längre tid, samt att du inte behöver vara stressad på parkeringen.

I praktiken fungerar det så att första och sista lektionen (40 minuter) är öppen.  Sysselsättningen kan bli lite öppen (läsa en bok, komma ikapp matten, få extra hjälp av läraren). Barnen kommer när de vill och har ett eget ansvar att stanna kvar motsvarande flextid på eftermiddagen.  Barn i behov av extrahjälp kan utnyttja att komma tidigt och vara kvar lite längre.

Spontant hade jag inte trott flextid skulle fungera, men det är härligt när en skola av egen vilja provar och det visar sig fungera.

3 kommentarer:

Magnus Blixt sa...

Av egen erfarenhet vet jag att det inte bara fungerar, utan till och med kan bli riktigt bra. Inte minst för de elever som i alla fall inte hunnit vakna till 8, utan mest sitter och försöker göra det första tiden. De lär sig såååå mycket mer om de istället får vara kvar en stund på eftermiddagen. Visst blir det mer undervisningstid för läraren, men färre elever och bättre resultat.
Enda anledningen till att jag slutade var att ekonomiska skäl gick före, det var något med fritidshemmets öppettider och arbetstider som satte käppar i hjulet.

Kjell Ericson sa...

Tegelhagen har en hybrid av tvålärarsystem (om inte två lärare per klass så tre lärare på två klasser).

Det drar ut lärartiden helt klart, så för de med enlärarsystem så blir det tuffare.

Magnus Blixt sa...

Tuffare, men inte omöjligt - och högst sannolikt en för framtiden klok investering om man ser till kunskapstillväxt och missade chanser.