onsdag 6 februari 2013

Afghanistan - om frihetslängtan och demokrati!

Visste du att... Sverige sedan 2002 har en militär närvaro i Afghanistan? Du är i såna fall inte alls ensam om det. Långt ifrån alla vet vad närvaron går ut på - och definitivt är det så att inte alla gillar det - men många anser det nödvändigt att försöka hjälpa Afghanerna att utveckla sin bräckliga demokrati.
 
Visste du att...  Afghanistan är en mycket heterogen samling folk, språk och kulturer såsom Pashtuner, Hasarer, Kirgizer och Uzbeker. Den spännande smältdegeln av folkslag, historia, föreställningar och värderingar är en långt mer sammansatt berättelse än vad vi oftast får veta via media. Under en afton i januari arrangerade Folkpartiet Sollentuna ett möte med Per-Erik Laksjö, personalchef vid Arméns taktiska stab för att försöka reda ut vad Sveriges ambitioner,  bidrag och uppdrag i regionen egentligen är. En lysande dragning som klargjorde komplexiteten i operationer som dessa men som också lyste av hopp om - att det är "bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret". 
 
Vi har en gemensam värld att förvalta och även en liten kunskap om ett land och folk kan göra skillnad för våra ställningstaganden. Jag är stolt över att tillhöra ett land som gör det möjligt att få träffas för att informera sig, som lägger sig i andras förhållanden när människovärdet kränks. Jag är stolt över att Sverige vill bidra till att göra världen mer human, öppen och tolerant. Jag är också stolt över att vi inte lämnat Afghanistan i sticket i sin strävan för sin frihet. Det är dessutom så att alla folk och länder i världen påverkar oss och berör oss - oavsett om vi bryr oss eller ej.
 
Visste du att... Styrelsen för  Folkpartiet liberalerna i Sollentuna kontinuerligt anordnar kvällar som denna -  forum för öppna samtal i aktuella och angelägna ämnen som frihet och makt, kulturer, strukturer och ideologier. Hittills har vi bland annat belyst den politiska utvecklingen i Egypten, Centralasien (Uzbekistan/Kirgisistan) och tagit en titt på extremism och nationalism i europa.
 
Det kommer att erbjudas fler tillfällen till fördjupning. Så håll utkik i lokalmedia eller gå med i gruppen Café liberal på facebook - så nås du direkt av informationen.
 
 
Pär Åkerström
Folkpartiet liberalerna Sollentuna

Inga kommentarer: