torsdag 18 april 2013

Folkomröstning som stupar på målsnöret

Det är minst sagt snöpligt att Sollentunapartiets insamling för en folkomröstning faller på målsnåret efter kontrollräkning.  De fick 4840 godkända underskrifter mot de 4935 som behövdes. 9,8% istället för 10%.

Men gränsen är tydlig i lagen.  Vad som kanske inte är lika tydligt är vilka som som ska ingå i beräkningen.

Här är jag helt med kommunen.  För att underskriften ska gälla så ska du vara folkbokförd i Sollentuna på inlämningsdagen.  Gränsvärdet 10% ska räknas efter antalet röstberättigande på inlämningsdagen.

Alternativet blir orimligt. Man kan inte lämna in motsvarande lista dagen före ett val och hävda att det är antalet röstberättigande 4 år tidigare som anger gränsvärdet.  Därav följer även att det är på inlämningsdatumet personen ska vara folkbokförd.  Utflyttade och avlidna räknas med den konsekvensen bort.

Att andra kommuner gjort annorlunda är inget argument.  Hade antalet underskrifter haft mer marginal hade det inte varit någon större fråga att kontrollräkna alls.

Självklart ska Sollentunapartiet få göra sin egna kontrollräkning.  Kommer de inte över gränsvärdet 10% så ser jag inget lagligt sätt att kunna kräva de förmåner lagen ger vid omröstningen i fullmäktiga med argumenten "snälla, det var ju så nära".


Snöpligt var ordet.

Inga kommentarer: